Archívum

Archívum: 2013. augusztus

PostHeaderIcon Csodaturmix a babának, sárgadinnye-banán :)

pizap.com13764987816561

Ezt a turmixot  még most érdemes kipróbálni, mert még lehet kapni finom édes sárgadinnyét! Az őszi-téli időszakra más meglepetést tartogatok a babapocaknak 😉

1 szelet megtisztított sárgadinnyét, 1 fél banán kíséretében pépesre turmixolunk. Ízesítjük 1 mokkáskanálnyi nyírfacukorral és késhegynyi őrölt fahéjjal, de ezek akár el is maradhatnak, úgy is nagyon finom lesz. Hozzáöntünk 1 dl kész csecsemőtápszert (90 ml víz + 3 mérőkanálnyi tápszer) és készre turmixoljuk.

Nagyobb gyerekeknek vagy felnőtteknek is ajánlom, persze nekik nem tápszerrel, hanem friss tehéntejjel.

Jó étvágyat kívánok! 🙂

PostHeaderIcon Pizzás stangli

pizap.com13759567386252Nagyon finom uzsonna, a gyerekek tízóraira a suliba is magukkal vihetik 🙂

Hozzávalók a tésztához:

  • 50 dkg fehér tönkölyliszt
  • 50 ml olivaolaj
  • 2,5 dl víz
  • 3 dkg élesztő
  • mokkáskanálnyi cukor
  • teáskanálnyi só
  • evőkanálnyi oeregano

A tetejére:

  • 2-3 db nagy paradicsom
  • 1 kis fej hagyma
  • bazsaalikom
  • oregano
  • sonka
  • sajt

A tésztához a lisztet a sóval és az oreganoval elkeverjük, majd hozzáadjuk a vízben a cukorral felfuttatott élesztőt és az olajat. Alaposan összedolgozzuk és a duplájára kelesztjük. Ezalatt a paradicsomokat meghámozzuk és a hagymával, valamint a fűszerekkel együtt krémesre turmixoljuk. A tésztát kelesztés után kissé visszagyúrjuk, majd 8 egyenlő darabra vágjuk. A darabokat hosszúkásra formázzuk és középen mindegyiket hosszában félig bevágjuk. A stanglikat sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük és 15 perc pihenő után mindegyiket megkenjük a paradicsommal, és megszórjuk csíkokra vágott sonkával majd reszelt sajttal. 180 C fokos sütőben készre sütjük.

Jó étvágyat kívánok!

 

PostHeaderIcon Almás-fahéjas csodaturmix a babának :)

pizap.com13771863397182

Uzsonnára minden nap készítek egy finom turmixot a kislányomnak, ugyanis a kis csibész más formában nem hajlandó gyümölcsöt fogyasztani. Így elfogadja, sőt már az előkészületek is lázba hozzák: amikor meghallja a turmixgép hangját már tudja, hogy a fincsi uzsonna fog következni, és olyan izgatottan várja, hogy majd ki ugrik a bőréből 🙂

Egy igazi finomság a legkisebbeknek. 6 hónapos kortól adható. Az én Ceciliám nagyon szereti, ha készítem még a nagyok is megkívánják. 🙂

Egy szép érett almát megmosunk, meghámozunk, felkockázunk és 2-3 evőkanálnyi vízzel pár perc alatt puhára pároljuk. Párolás közben ízesítjük késhegynyi őrölt fahéjjal. Elkészítünk 1 dl csecsemőtápszert (90 ml víz, 3 mérőkanál tápszer) A megpárolt, kihűtött almát a tápszerrel, 1 mokkáskanálnyi nyírfacukorral összeturmixoljuk.

Jó étvágyat kívánok! 🙂

pizap.com13771864098123

PostHeaderIcon Lecsó télire

pizap.com13771867998757

Akik ismernek tudják, hogy szeretem a nyár ízeit eltenni télire. Így van ez a lecsóval is. Összehasonlíthatatlanul finomabb a kertünkben termesztett alapanyagokból eltett lecsó a boltinál és még anyagilag is jobban járunk – még akkor is, ha nincs kertünk és meg kell vennünk hozzá a paprikát és a paradicsomot.

Az én lecsóm nagyon egyszerű: 3 kg paradicsom és 5-6 kg paprika kell hozzá. Én hagymát nem teszek bele, mert azt mindig frissen teszem az ételbe, és egyébként is jól tárolható.

A paradicsomot meghámozzuk és zöld részeit kivágva, felkockázva feltesszük főni egy jó nagy fazékban. Én le szoktam forrázni, így könnyebben lehet hámozni. Miután a paradicsom rottyan egyet és levet enged, rádobjuk a megtisztított, felkockázott paprikát. Pár perc alatt összeforraljuk, majd forrón mehet az üvegekbe, és rögtön szárazdunsztba vele!

Tartósítószert nem használok, viszont a kupakokat ki szoktam főzni, közvetlenül használat előtt. Ha tiszta, jól záródó üvegeket, kupakokat használunk, akkor nem fog tönkremenni a lecsónk.

Arra érdemes még figyelni, hogy lehetőleg augusztusban tegyük el, mert a szeptemberi paprika már kesernyés, és ez megérzik a lecsón.

PostHeaderIcon Uzsidoboz

Elérkeztünk a nyári szünet utolsó hetéhez 🙂 Gondolom, nem csak nekem tűnik úgy, hogy ez a nyár egy pillanat alatt röppent el 🙂 Sok iskolában már a jövő héten megtartják az évnyitót, és szeptember 2-án már “élesben” elkezdődik a tanév.

suli

Most induló rovatunkban az anyukáknak szeretnénk kicsit segíteni, ötleteket adni, hogy ami az uzsidobozba kerül az egészséges, könnyen elkészíthető és még finom is legyen. Mert ugye abban egyet értünk, hogy nem mindegy mit fogyaszt a csemeténk az iskolában. 🙂

 

Tapasztalataim szerint sokan beleestünk már abba a hibába, hogy a szeptemberi start után – úgy november, december magasságában  elkezd lanyhulni a lelkesedésünk, és az átgondolt, megtervezett tízóraik helyett reggelente álmosan csak úgy összedobunk valamit a hűtő kínálatából. Persze ez a jobbik eset, mert bizony az is meglehet, hogy könnyebb a gyermek kezébe nyomni pár forintot, hogy – tessék, vegyél valamit a büfében.

Általában nem vagyok a sulibüfé ellen ( a kóla és a rudi automata sokkal rosszabb szerintem), sőt szükségesnek tartom – jól jön, ha esetleg otthon marad a tízórai, meg hát a tanároknak is jár a szünetekben az az eszpresszó 🙂 Viszont ha azt látom, hogy az iskolai büfében csipsz, csoki és egyéb nasik kapnak helyet az egészséges szendvicseket, gyümölcsöket, müzli szeleteket háttérbe szorítva, víz és finom teák helyett a cukrozott és szénsavas italokat preferálva, akkor inkább én is távol tartom ettől a gyermekeimet.

Jó sok évvel ezelőtt az én középiskolámban a büfében még tejturmixokat is lehetett kapni…szívesen visszahoznám azt az időt 🙂

A sulimenzáról pedig jobb nem is beszélni…talán majd egyszer eljutunk odáig, hogy egészséges és ehető lesz az iskolai koszt…

Marad az amit a legszűkebb környezetünkben megtehetünk: egészséges és finom, adalékanyagoktól mentes tízóraival látjuk el  csemetéinket 🙂

Ha még előttünk áll a suli előtti bevásárlás – és még nem rendelkezünk ilyennel – érdemes lesz beszerezni egy uzsidobozt is! 😉

 

nyuszi

PostHeaderIcon Tejet kérek! Csokisat!

Az 1985-ben készült Vissza a jövőbe! című film egyedülálló a maga nemében. Szerintem ez a legjobb időutazós mozi, mi egyszerűen rajongunk érte! Látjátok? 🙂 Időgépünk is van hozzá! 🙂 Igaz, már egy kicsit megviselt állapotban – Mr. Fusion-t elvesztettük róla az egyik utunk során 🙂  – de nagy becsben tartjuk ezt a mozis relikviát.

pizap.com13765955703592

És miért csokis tej? Mert ezt a jelenetet imádom! George McFly, mielött odamenne Lorraine-hez, felhajt egy nagy pohár csokis tejet. Egyszuszra. Keményen. És a folytatás: “Lorraine….a négyzet nekem hergelt…én vagyok a négyzeted…vagyis a …végzeted!” Nézzétek meg! Hatalmas! 🙂

Michael J. Fox (mint Marty McFly) és Christofer Lloyd (mint Emmett L. Brown) nagyot alakít. Vajon 2015-ben visszajönnek a jövőbe? 🙂 Majd kiderül!

Addig is, íme a csokis tej rendkívül egyszerű receptje:

A turmixgépbe belereszelünk 4 kocka Tibi csokit – legjobb, ha 2 kocka tejcsokit + 2 kocka étcsokit használunk – ráöntünk a vízforralóból 0,5 dl forró vizet és alaposan összeturmixoljuk, majd rögtön ráküldünk 0,5 dl tejszínt, ismét pár másodperc turmixolás, végül 2 dl hideg tejjel készre mixeljük 🙂 Szép habos lesz a teteje, de mehet rá egy kis reszelt csoki díszítésképpen 🙂

Míg elkortyolgatjuk, egy válogatás a legjobb jelenetekből:

A film 1986-ban a legjobb hangeffektek kategóriában Oscar-díjat kapott!

PostHeaderIcon Tejszínes gyümölcsleves őszibarackkal és áfonyával

pizap.com13762517662652

A nyári melegben igazán jólesik egy jól lehűtött gyümölcsleves, főleg ha finom és egészséges, friss gyümölcsökből készül. Hagyjuk most a menzás változatot! 🙂  Gyerekkoromban még megettem, de manapság már szinte menekülök attól az íztől. Mindig meleg volt és enyhén sós ízű (hogy mitől? megsózták? örök rejtély).

Ez a gyümölcsleves egészen más! 🙂

Mi kell hozzá?

  • 5-6 db szép nagy őszibarack
  • 30 dkg áfonya
  • 2 evőkanálnyi nyírfacukor
  • 0,5 dl házi meggyszörp
  • 1 mokkáskanálnyi őrölt fahéj
  • késhegynyi frissen reszelt szerecsendió
  • 5 dl tejszín

Az őszibarackot meghámozzuk és darabokra vágva az áfonyával és a meggyszörppel együtt egy fazékba tesszük. 2-3 dl vizet aláőntve megpároljuk, közben nyírfacukorral, fahéjjal, szerecsendióval fűszerezzük. Amint egyet rottyan, ráöntjük a tejszínt és azzal is egyszer összeforraljuk. Lehűtve tálaljuk.

Jó étvágyat kívánok!

 

PostHeaderIcon Csodaturmix a babának, őszibarackból :)

pizap.com13764055554681

Tízóraira vagy uzsonnára igazi csemege lehet a piciknek egy ilyen gyümölcsös turmix. 6 hónapos kortól adható. Nagy lyukú cumival ellátott üvegből, vagy itatópohárból is fogyaszthatja a gyerkőc 🙂 Nem fogja tönkretenni  a kicsi fogacskáit, mivel cukor helyett nyírfacukorral készül 🙂

Így készítjük:

Elkészítünk 1 dl csecsemőtápszert (90 ml bébivíz és 3 mérőkanál tápszer). Alaposan megmosunk és meghámozunk egy szép nagy érett őszibarackot, majd kockákra vágva turmixgépbe tesszük. Megszórjuk 1 mokkáskanálnyi nyírfacukorral és az elkészített tápszerből hozzáadunk kb. 2 evőkanálnyit. Mindezt pépesítjük, majd a maradék tápszert is hozzáadva készre turmixoljuk.

Azonnal fogyasztható, nem tárolható.

Jó étvágyat kívánok! 🙂

PostHeaderIcon Babakonyha: Zöldséges csirkehús

pizap.com13763138819211

Ez egy nagyon könnyű, nyári fogás a babák részére. 6 hónapos kortól adható 🙂

Hozzávalók:

  • 1/4 csirkemell filé
  • 2 db sárgarépa
  • 1 kis cukkini
  • 1/2 kis fej hagyma
  • 1 szelet paprika
  • 2 evőkanálnyi hidegen sajtolt bio repceolaj
  • 1 levélke lestyán vagy zöldpetrezselyem

A megtisztított csirkehusit kevés víz hozzáadásával majdnem készre pároljuk. Hozzáadjuk a megtisztított, felkockázott zöldségeket, a paprikát és a zöldfűszert. Az egészet puhára pároljuk, majd a paprikát kivesszük belőle és egy vágódeszkára fektetve a húsát lefejtjük a héjáról, majd a többi zöldséggel, apróra vágott hússal együtt leturmixoljuk.

Jó étvágyat kívánok! 🙂

PostHeaderIcon Pizzaszósz télire

pizap.com13763140190932

Nagyban megkönnyíti a főzést a téli hónapokban, ha van eltéve finom, tartósító- és  vegyszermentes pizzaszószunk. Én most kezdésnek 15 kis bébiételes üveggel készítettem, de – mivel az Égiek és az apukám káprázatos paradicsomterméssel örvendeztettek meg minket – szeretnék még legalább még egyszer ennyit eltenni.

Így készítem:

  • 2,5 kg paradicsomot megtisztítok, meghámozok és felkockázok
  • 4 nagy fej hagymát szintén felkockázok és kevés finomított repceolajon megpárolok  (a Floriol bevált, a hidegen sajtolt ehhez sajnos nem jó)
  • a paradicsomkockákat rádobom a párolt hagymára, kicsit megsózom és addig főzöm, amíg a levének a nagy része el nem fő
  • ezután botmixerrel pépesítem, majd fűszerezem1 evőkanálnyi bazsalikommal, 1 evőkanálnyi oregánoval, ráreszelek 2 gerezd fokhagymát, és belekeverek 1 evőkanálnyi nyírfacukrot
  • még egyszer alaposan összeforralom, majd forrón üvegekbe töltöm, jól lezárom és egy-két napra száraz dunsztba teszem.

Mivel a pizzaszószból egyszerre csak kis mennyiség szokott kelleni, ezért ezt kis üvegekbe szoktam eltenni. A bébiételes üvegek remekül megfelelnek erre a célra, csak arra kell figyelni, hogy pontosan zárjuk le a fedeleket, mert ha esetleg ferdén kerül rá a fedő, nem tud kialakulni vákum az üvegben , így az eltett pizzaszósz könnyebben elromolhat.

Egyébként ez egy alap paradicsomszósz, amit nem csak pizzakészítéshez használhatunk fel, hanem remekül ízesíthetünk vele mindenféle mediterrán ízvilágú ételt is.  🙂

Próbáljátok ki Ti is!

2013. augusztus
h K s c p s v
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031