Pizzaszósz télire
Nagyban megkönnyíti a főzést a téli hónapokban, ha van eltéve finom, tartósító- és vegyszermentes pizzaszószunk. Én most kezdésnek 15 kis bébiételes üveggel készítettem, de – mivel az Égiek és az apukám káprázatos paradicsomterméssel örvendeztettek meg minket – szeretnék még legalább még egyszer ennyit eltenni.
Így készítem:
- 2,5 kg paradicsomot megtisztítok, meghámozok és felkockázok
- 4 nagy fej hagymát szintén felkockázok és kevés finomított repceolajon megpárolok (a Floriol bevált, a hidegen sajtolt ehhez sajnos nem jó)
- a paradicsomkockákat rádobom a párolt hagymára, kicsit megsózom és addig főzöm, amíg a levének a nagy része el nem fő
- ezután botmixerrel pépesítem, majd fűszerezem1 evőkanálnyi bazsalikommal, 1 evőkanálnyi oregánoval, ráreszelek 2 gerezd fokhagymát, és belekeverek 1 evőkanálnyi nyírfacukrot
- még egyszer alaposan összeforralom, majd forrón üvegekbe töltöm, jól lezárom és egy-két napra száraz dunsztba teszem.
Mivel a pizzaszószból egyszerre csak kis mennyiség szokott kelleni, ezért ezt kis üvegekbe szoktam eltenni. A bébiételes üvegek remekül megfelelnek erre a célra, csak arra kell figyelni, hogy pontosan zárjuk le a fedeleket, mert ha esetleg ferdén kerül rá a fedő, nem tud kialakulni vákum az üvegben , így az eltett pizzaszósz könnyebben elromolhat.
Egyébként ez egy alap paradicsomszósz, amit nem csak pizzakészítéshez használhatunk fel, hanem remekül ízesíthetünk vele mindenféle mediterrán ízvilágú ételt is. 🙂
Próbáljátok ki Ti is!