Archívum: augusztus 12th, 2013
Pizzaszósz télire
Nagyban megkönnyíti a főzést a téli hónapokban, ha van eltéve finom, tartósító- és vegyszermentes pizzaszószunk. Én most kezdésnek 15 kis bébiételes üveggel készítettem, de – mivel az Égiek és az apukám káprázatos paradicsomterméssel örvendeztettek meg minket – szeretnék még legalább még egyszer ennyit eltenni.
Így készítem:
- 2,5 kg paradicsomot megtisztítok, meghámozok és felkockázok
- 4 nagy fej hagymát szintén felkockázok és kevés finomított repceolajon megpárolok (a Floriol bevált, a hidegen sajtolt ehhez sajnos nem jó)
- a paradicsomkockákat rádobom a párolt hagymára, kicsit megsózom és addig főzöm, amíg a levének a nagy része el nem fő
- ezután botmixerrel pépesítem, majd fűszerezem1 evőkanálnyi bazsalikommal, 1 evőkanálnyi oregánoval, ráreszelek 2 gerezd fokhagymát, és belekeverek 1 evőkanálnyi nyírfacukrot
- még egyszer alaposan összeforralom, majd forrón üvegekbe töltöm, jól lezárom és egy-két napra száraz dunsztba teszem.
Mivel a pizzaszószból egyszerre csak kis mennyiség szokott kelleni, ezért ezt kis üvegekbe szoktam eltenni. A bébiételes üvegek remekül megfelelnek erre a célra, csak arra kell figyelni, hogy pontosan zárjuk le a fedeleket, mert ha esetleg ferdén kerül rá a fedő, nem tud kialakulni vákum az üvegben , így az eltett pizzaszósz könnyebben elromolhat.
Egyébként ez egy alap paradicsomszósz, amit nem csak pizzakészítéshez használhatunk fel, hanem remekül ízesíthetünk vele mindenféle mediterrán ízvilágú ételt is. 🙂
Próbáljátok ki Ti is!
Áfonyapuding – Hami törp kedvence :)
Természetesen Hami kedvenc csemegéje, az áfonyapuding is felkerült a filmes kaják közé 🙂 Ilyenkor nyáron, az áfonyaszezon kellős közepén különösen aktuális, és nem mellesleg egészséges is, hiszen az áfonya nyersen kerül az édességbe. 🙂
Helyesek ezek a törpikék, nem csoda, hogy belopták magukat a gyerekek szívébe. A magyar szinkron pedig ismét zseniális: Haumann Péter mint Hókuszpók, egyszerűen utánozhatatlan. Törpapának pedig keresve sem találhattak volna Sinkovits Imrénél alkalmasabbat. Az ő megnyugtató baritonja telitalálat!
Áfonyapuding:
Hozzávalók:
- 1 liter tej
- 4 evőkanálnyi liszt (fehér tönköly)
- 3 tojás sárgája
- 6 evőkanálnyi cukor (nyírfacukor)
- 2 csomag vaniliáscukor
- 1 evőkanálnyi margarin vagy vaj
- kb. 30 dkg friss áfonya
Az áfonyából néhány szemet félreteszünk a díszítéshez, a többit egy kiskanálnyi cukorral leturmixoljuk. A tejből elveszünk 2 dl-t, a többit a cukrok kíséretében felforraljuk. Míg melegszik a tej, az elvett 2 dl-ben elkeverjük a tojássárgájákat és a lisztet, majd a forrásban lévő többi tejhez adjuk és az egészet összefőzzük, végül a vajat is hozzákeverjük. Ezután a vaníliás puding felébe belekeverjük a leturmixolt áfonya 2/3 részét. Kihűtjük, majd magas poharakba rétegezve belekanalazzuk a kétféle pudingot. Én a poharak aljára meglepetésként tettem egy-egy evőkanálnyi áfonyapépet 🙂 Hidegen tálaljuk tejszínhabbal és áfonyaszemekkel.
Jó étvágyat kívánok!