Archívum

Archívum: 2013. június

PostHeaderIcon Fehérborban párolt stefánia vagdalt petrezselymes burgonyával

pizap.com13722489942811Az anyukámnak nagyon jól tojnak a tyúkjai, úgyhogy rendesen el vagyok látva finom házi tojással 🙂 Apukámnak köszönhetően újkrumpli is akad a háznál, fehérborról a ház ura gondoskodik – úgyhogy ez lett a mai ebéd.

Mi kell hozzá:

A vagdalthoz

  • 70 dkg darált sertéshús
  • 3 nagy, szikkadt zsemle
  • 1 tojás + 6 db keményre főzve
  • 1 nagy fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • bors
  • majoranna
  • fűszerpaprika
  • 1 csokor petrezselyem
  • 3 evőkanál fehérbor + 2 dl a tepsibe
  • zsemlemorzsa

A körethez

  • 1 dl repceolaj
  • 1 kg újburgonya
  • 2 nagy csokor petrezselyem

Először a vagdaltat készítjük el. Megfőzünk 6 db tojást. A zsemléket vízbe áztatjuk, jól kicsavarjuk és a darált húshoz adjuk, hozzáadjuk az apróra vágott hagymát, ráreszeljük a fokhagymát, fűszerezzük sóval, borssal, fűszerpaprikával, majorannával, apróra vágott petrezselyemmel. Ráütjük a tojást és hozzáadunk 3 evőkanálnyi fehérbort. Az egészet kézzel alaposan összedolgozzuk. Egy tepsit kivajazunk és meghintjük zsemlemorzsával, hosszában a közepére simítjuk a massza 2/3 részét, ráfektetjük a főtt tojásokat majd beborítjuk a maradék masszával, kicsit meg is nyomkodhatjuk. A tetejét zsemlemorzsával meghintjük és vajdarabkákat teszünk rá. Aláöntjük a kb. 3 dl fehérbort és mehet a sütőbe. 230 C fokon kb. 40 percig sütjük.

Amíg a vagdaltunk a sütőben tartózkodik, foglalkozhatunk a körettel. Ehhez a burgonyát vékonyan meghámozzuk, vagy csak jól megkapargatjuk. Egy lábasba kevés repceolajat teszünk, erre vékonyan rákarikázzuk a burgonyát. Alaposan megsózzuk, kis vizet öntünk alá, és fedő alatt pároljuk. Gyakran kell ellenőrizni, kevergetni, mert azt a pillanatot kell elkapnunk, amikor a krumpli már nem kemény, de még nem törik szét sem. Ekkor hozzákeverjük az apróra vágott petrezselymet. Lefedjük és a tűzről azonnal levéve 5 percig saját gőzében pároljuk.

Miután a vagdalt készre sült, szeletelés előtt legalább 15 percig pihentessük, különben nehéz dolgunk lesz, mert  könnyen szétesik!

Jó étvágyat kívánok!

PostHeaderIcon Túrós csusza

pizap.com13721609634841

Na ez az az étel, amelyet az év bármely szakában készíthetek, mindig sikert arat. Valójában köret – mondjuk egy jó marhapörkölt mellé – de főételként is megállja a helyét 🙂

Nézzük mi kell hozzá!

  • fél kg, de legalább 30 dkg jóféle füstölt szalonna,  jó ha némi hús is található benne
  • 25 dkg csuszatészta (vagy lebbencs tészta)
  • fél kg házi túró
  • fél kg házi tejföl

A szalonnát felkockázzuk és saját zsírjában kisütjük. A zsírból kiszedjük, zsírt félretesszük. A csuszatésztát bő, szalonnazsírral ízesített vízben kifőzzük, majd tálba szűrjük. Ekkor én még 2 evőkanálnyi szalonnazsírt szoktam rá tenni, csak az íze miatt 🙂 . 2 evőkanálnyi zsírral egy közepes méretű tepsit is kikenünk. A serpenyőben ezek után valószínűleg már eléggé megcsappant a szalonnazsír mennyisége, ha mégsem, akkor vegyünk el belőle, hogy csak kb. 3-4 evőkanálnyi maradjon a serpenyőben. Ezt a zsírt ismét jól felforrósítjuk és állandóan kevergetve átsütjük benne a tejfölt. Na ezért jó a házi tejföl, mert a vizes bolti fajta, nem alkalmas erre 🙂 Ezzel a tejföllel és a túróval alaposan elkeverjük a tésztát, hozzáadjuk a szalonna 2/3 részét, és szépen belesimítjuk a tepsibe. Tetejére még tehetünk kevés tejfölt, és szórjuk rá a maradék szalonnát is. Mehet a sütőbe! Kb. 15 perc alatt az étel átlényegül, az ízek összesülnek és mi karácsonyi ábrázattal tehetjük az asztalra ezt a remek fogást! 🙂 Jó étvágyat kívánok!

PostHeaderIcon Maradt még Mrs. Lipton kiváló meggyes lepényéből? :)

Teszi fel a kérdést széles mosollyal Wilson kapitány, ahányszor csak látogatást tesz a Meldrum-ház konyháján. És ez bizony sűrűn megesik, ugyanis elmondása szerint Mrs. Lipton az utca legjobb szakácsnője – ő már csak tudja, hiszen mint  utcán posztoló rendőr, volt alkalma végigkóstolni az összes ház konyháját. Mrs. Lipton meggyes lepénye gyakran szerepel a Meldrum -ház étlapján, a sorozat részeiben többször is volt alkalmunk  megcsodálni  ezt a magas, torta formájú, aranysárga tésztájú süteményt, melyben a meggyek sosem süllyednek le a tészta aljára. Gyakran fogyasztják a ház cselédei is a reggeli, vagy a délutáni tea mellé. Sok minden változik, de Mrs. Lipton meggyes lepénye mindig ugyanolyan marad – állapítja meg elégedetten Mr. Twelvtrees ezt a megnyugtató tényt az egyik epizódban.

A Csengetett, Mylord? című sorozatból sajnos nem derül ki, hogy hogyan készül ez a híres meggyes lepény, de szerencsére egy kis kutatómunka után sikerült találnom egy eredeti receptet az 1920-as évekből. Elkészítettem néhányszor, de midig változtattam rajta egy kicsit mire sikerült tökéletesítenem. Íme a végeredmény:

 

pizap.com13720897691871

Mi kell hozzá?

  • 4 db tojás
  • 25 dkg porcukor
  • 20 dkg margarin
  • 20 dkg liszt
  • fél csomag sütőpor
  • csipetnyi só
  • kb. két maréknyi magozott meggy

A tojássárgájákat a cukor felével és a margarinnal alaposan elkeverjük. A tojásfehérjéket a maradék cukorral és csipetnyi sóval keményre verjük, majd a sütőporral elkevert liszttel együtt a tojássárgájához keverjük.  A masszát kivajazott, lisztezett kerek tortaformába öntjük és a tetejét megszórjuk a meggyel. 200 C fokos sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük. Porcukorral meghintve tálaljuk – stílszerűen az ötórai tea mellé 🙂

Jó étvágyat kívánok!

 

pizap.com13720898515782

PostHeaderIcon Ez nem spagetti! Ez lingvini! :)

Hol is hallottuk a lingvíni kifejezést? Hát persze! A Furcsa pár című filmben! Ezt az ételt készíti Félix (Jack Lemmon) Oscarnak (Walter Matthau), de sajnos a falon végzi, miután Oscar lespagettizte.  🙂 

Igazi régi vágású vígjáték ez, nem egy pörgős film…inkább abból a pihentető fajtából való, amit jól esik megnézni egy fáradt délután. Utána (vagy előtte) készíthetünk egy tányér  lingvínit , amit egy jó sörrel ajánlok leöblíteni! Na, csak a feeling kedvéért 🙂

 

 

Íme a lingvíni:

pizap.com13716406162341

Mi kell hozzá:

  • lingvíni tészta
  • 3 nagy fej hagyma
  • 20 dkg füstölt, főtt császárszalonna
  • 3 nagy paradicsom
  • 5 dl paradicsomlé
  • 2 gerezd fokhagyma
  • bazsalikom
  • oregáno

Kevés olajon megpirítjuk a felkockázott hagymát, majd rádobjuk a szintén felkockázott szalonnát. Kicsit együtt pirítjuk, majd mehet rá az ugyancsak felkockázott paradicsom – gyanítom, hogy Félix a filmben meg is hámozta a paradicsomot – bevallom, én csak úgy héjastul szoktam összevágni – ízesítjük bazsalikommal, oregánoval, ráreszeljük a fokhagymát, hozzákeverjük a paradicsomlét és készre forraljuk. Én csak rövid ideig szoktam főzni, hogy a paradicsomkockák egyben maradjanak.  A kifőtt tésztát a raguba forgatjuk, reszelt sajttal tálaljuk.

Ne feledkezzünk meg utána a sörről! Jó étvágyat kívánok!

pizap.com13716406900312A lingvíni tészta olyan mint a lapított spagetti, a keresztmetszete szilvamag alakú. Nem összetévesztendő a hosszú metélttel! 🙂

PostHeaderIcon Babakonyha: Zöldborsópüré pulykahússal

pizap.com13715522499373

A zsenge zöldborsót nagyon szeretik a babák, a mi babánk szinte rajong érte.  🙂  És ugyebár az anyu főztje ezerszer finomabb mint az üveges bébiételek 🙂 6-7 hónapos kortól ajánlom.

Mi kell hozzá?

  • 6-8 dkg pulykamell filé
  • egy jó maréknyi zöldborsó
  • 1 db burgonya
  • 1 evőkanálnyi repceolaj
  • 1 kiskanálnyi fehér tönkölyliszt

A pulykahusit kevés vízben majdnem teljesen puhára főzzük, majd hozzáadjuk a burgonyát és a zöldborsót. Miután minden puhára főtt, leszűrjük az ételt és kevés főzővíz, a liszt és a repceolaj hozzáadásával pépesre turmixoljuk. A főzőedénybe visszatéve mégy egyszer jól összeforraljuk. Ha gluténmentesen szeretnénk készíteni akkor a lisztet el is hagyhatjuk, ebben az esetben turmixolás után máris hűthetjük és adhatjuk a babának. Ha hasfájós a csemeténk, vagy nem zsenge a borsó, érdemes egy szitán átpasszírozni, ha így készítjük, célszerű a borsót külön edényben főzni. 🙂 Jó étvágyat kívánok minden kis trónörökösnek!

 

PostHeaderIcon Babakonyha: Csirkemell brokkolival

pizap.com13698258863591

Ismét egy nagyon finom “baba-eleség”  Cecília az utolsó cseppig el szokta fogyasztani 🙂

Mi kell hozzá:

  • kb. 6-8 dkg csirkemell filé
  • 1 db burgonya
  • 5-6 brokkoli-rózsa
  • 1 levélke bazsalikom
  • 1 evőkanál repceolaj

A csirkehusit kevés vízben félpuhára főzzük, majd hozzáadjuk a krumplit, a bazsalikomlevelet és további 10 perc főzés után a brokkolit. Ha minden puhára főtt, az alkatrészeket kevés főzővíz hozzáadásával leturmixoljuk, végül belekeverjük a repceolajat is. Jó étvágyat kívánok!

PostHeaderIcon Tejszínes zöldborsó-krémleves

pizap.com13715521922342

Az apukám ismét kiszabadult a kertbe és elárasztott minket finom, zsenge zöldborsóval.  Kezdésnek készítettem egy könnyű, tejszínes krémlevest belőle. Megállapíthatom, hogy az idei borsótermés különösen édes és finom lett. Bravó apu!

Hozzávalók:

  • 0,5 dl olíva vagy repceolaj
  • 60 dkg zsenge zöldborsó
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1-2 szál lestyán
  • 3 dl tejszín

A zöldborsót az olajon a zöldfűszerekkel együtt puhára pároljuk, kevés vízzel felöntjük, majd pépesre turmixoljuk, végül a tejszínnel még egyszer összeforraljuk. Én sem sózni, sem cukrozni nem szoktam, de ahogy mondani szokás: ízlés dolga.  Nem forrón, inkább kissé behűtve tálaljuk. Jó étvágyat kívánok!

 

 

 

PostHeaderIcon Ééés…kezdetét vette a lecsó-szezon :))

pizap.com13715521187501

Idén is elérkezett az első “lecsós nap”. Igazából Kristóf fiam ötlete volt….na, hát szereti a szezonális kajákat.  🙂  Az idei első lecsónk tökből, tojással és persze kakastaréjra – vagy napocskára? – sütött szalonnával készült.

Mi kell hozzá?

  • ahányan vagyunk, annyi szelet füstölt szalonna (legjobb, ha mangalica 🙂  )
  • sok hagyma, legalább 5 db
  • 6 db szép paprika
  • 2 nagy paradicsom
  • 1 db szép főzőtök
  • 6 db tojás

A szalonnát bevagdossuk, zsírját kisütjük, majd kiszedjük és félre tesszük. A szalonnazsíron megpirítjuk a hosszúkásra vágott hagymát, rádobjuk a felkockázott paprikát és kissé megpirítjuk. Jöhet a megtisztított, felkockázott tök és utoljára a szintén felkockázott paradicsom. Az egészet nagy lángon összepirítjuk – nem kell szétfőzni a zöldségeket – végül ráöntjük, belekeverjük a felvert tojásokat. Én nem szoktam sózni, mert a szalonna általában elég ízt ad az ételnek, de ez ízlés dolga. Ja, és a nagymamámtól úgy tanultam, hogy a paprika csumájáról a szárát és a zöld részeket le kell vágni, a magokat lekaparni róla és az is mehet a lecsóba. A ropogósra sült szalonnával nagyon finom nyári ebéd. Készítsétek el Ti is!

 

PostHeaderIcon Filmes kaják: Csumpi szendói :))

pizap.com13703741764531

 

“Mi van a zsákban? – Hát váltás pólók, ha megizzadnék…meg szendó: szalámis meg sonkás. Kérsz egyet?”

Bizony, bizony a fenti párbeszéd a Papírkutyák című,   nagy sikerű magyar moziból származik. Közvetlenül az évszázad rablása előtt hangzik el a prózai kérdés. Scherer Péter és Mucsi Zoltán – mint Csumpi és Kuplung – ismét nagyot alkotott. Már sokszor megnéztük a filmet, mégis mindig fedezünk fel benne újabb poénokat.  Csumpi szendói pedig – hogy is mondjam? belopták magukat a szívembe…és a konyhámba. Nézzétek meg a filmet és egyszer csak Ti is a konyhában találjátok magatokat, és gyártjátok a szendókat – sonkást és szalámist. Mert enni kell – Csumpi is megmondta!  🙂

 

 

A mai szendó téliszalámival készült. A zsemle egyik felét vékonyan megvajaztam, ide kerültek a szalámiszeletek, rá egy szelet Pannonia sajt és némi paprika. A zsemle másik felére majonézes torma került. Így tökéletes az összhang.  🙂 De tulajdonképpen a variációk tárháza kimeríthetetlen, ha találunk a hűtőben uborkát, salátát, az is mehet bele.

Kedveseim! A filmet lehetőleg NE a gyerekekkel nézzétek, mert bizony elhangzik benne egy-két cenzúrázatlan kifejezés!

Búcsúzóul az egyik kedvenc jelenetem:

 

2013. június
h K s c p s v
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930