Fehérborban párolt stefánia vagdalt petrezselymes burgonyával
Az anyukámnak nagyon jól tojnak a tyúkjai, úgyhogy rendesen el vagyok látva finom házi tojással 🙂 Apukámnak köszönhetően újkrumpli is akad a háznál, fehérborról a ház ura gondoskodik – úgyhogy ez lett a mai ebéd.
Mi kell hozzá:
A vagdalthoz
- 70 dkg darált sertéshús
- 3 nagy, szikkadt zsemle
- 1 tojás + 6 db keményre főzve
- 1 nagy fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- só
- bors
- majoranna
- fűszerpaprika
- 1 csokor petrezselyem
- 3 evőkanál fehérbor + 2 dl a tepsibe
- zsemlemorzsa
A körethez
- 1 dl repceolaj
- 1 kg újburgonya
- 2 nagy csokor petrezselyem
- só
Először a vagdaltat készítjük el. Megfőzünk 6 db tojást. A zsemléket vízbe áztatjuk, jól kicsavarjuk és a darált húshoz adjuk, hozzáadjuk az apróra vágott hagymát, ráreszeljük a fokhagymát, fűszerezzük sóval, borssal, fűszerpaprikával, majorannával, apróra vágott petrezselyemmel. Ráütjük a tojást és hozzáadunk 3 evőkanálnyi fehérbort. Az egészet kézzel alaposan összedolgozzuk. Egy tepsit kivajazunk és meghintjük zsemlemorzsával, hosszában a közepére simítjuk a massza 2/3 részét, ráfektetjük a főtt tojásokat majd beborítjuk a maradék masszával, kicsit meg is nyomkodhatjuk. A tetejét zsemlemorzsával meghintjük és vajdarabkákat teszünk rá. Aláöntjük a kb. 3 dl fehérbort és mehet a sütőbe. 230 C fokon kb. 40 percig sütjük.
Amíg a vagdaltunk a sütőben tartózkodik, foglalkozhatunk a körettel. Ehhez a burgonyát vékonyan meghámozzuk, vagy csak jól megkapargatjuk. Egy lábasba kevés repceolajat teszünk, erre vékonyan rákarikázzuk a burgonyát. Alaposan megsózzuk, kis vizet öntünk alá, és fedő alatt pároljuk. Gyakran kell ellenőrizni, kevergetni, mert azt a pillanatot kell elkapnunk, amikor a krumpli már nem kemény, de még nem törik szét sem. Ekkor hozzákeverjük az apróra vágott petrezselymet. Lefedjük és a tűzről azonnal levéve 5 percig saját gőzében pároljuk.
Miután a vagdalt készre sült, szeletelés előtt legalább 15 percig pihentessük, különben nehéz dolgunk lesz, mert könnyen szétesik!
Jó étvágyat kívánok!