Ééés…kezdetét vette a lecsó-szezon :))
Idén is elérkezett az első “lecsós nap”. Igazából Kristóf fiam ötlete volt….na, hát szereti a szezonális kajákat. 🙂 Az idei első lecsónk tökből, tojással és persze kakastaréjra – vagy napocskára? – sütött szalonnával készült.
Mi kell hozzá?
- ahányan vagyunk, annyi szelet füstölt szalonna (legjobb, ha mangalica 🙂 )
- sok hagyma, legalább 5 db
- 6 db szép paprika
- 2 nagy paradicsom
- 1 db szép főzőtök
- 6 db tojás
A szalonnát bevagdossuk, zsírját kisütjük, majd kiszedjük és félre tesszük. A szalonnazsíron megpirítjuk a hosszúkásra vágott hagymát, rádobjuk a felkockázott paprikát és kissé megpirítjuk. Jöhet a megtisztított, felkockázott tök és utoljára a szintén felkockázott paradicsom. Az egészet nagy lángon összepirítjuk – nem kell szétfőzni a zöldségeket – végül ráöntjük, belekeverjük a felvert tojásokat. Én nem szoktam sózni, mert a szalonna általában elég ízt ad az ételnek, de ez ízlés dolga. Ja, és a nagymamámtól úgy tanultam, hogy a paprika csumájáról a szárát és a zöld részeket le kell vágni, a magokat lekaparni róla és az is mehet a lecsóba. A ropogósra sült szalonnával nagyon finom nyári ebéd. Készítsétek el Ti is!