Archívum

Archívum: 2015. december

PostHeaderIcon BUÉK 2016

Békés, boldog új esztendőt kívánok minden kedves Olvasómnak!

buek

PostHeaderIcon Az én sajtospogácsám

A család kedvenc pogácsája.  Annyira finom…annyira könnyű… és olyan gyorsan elfogy…  🙂 ezért mindig duplán veszem az alábbi hozzávalókat.

pogi

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 2 dkg élesztő
  • 1 dl tej
  • 1,5 dl tejföl
  • 10 dkg vaj vagy margarin
  • 2 db tojás sárgája + 1 egész tojás a kenéshez
  • 1 teáskanálnyi só
  • 20 dkg kemény sajt, lereszelve

A langyos tejben kevés cukorral elkeverjük az élesztőt. Egy dagasztótálban összekeverjük a lisztet és a sót, majd elmorzsoljuk benne a margarint. Itt jegyzem meg, hogy sütésnél is, és főzésnél is a Liga margarint részesítem előnyben, könnyebb vele dolgozni, ráadásul laktózmentes is – bár ez a tulajdonsága a sajt, a tejföl és a tej mellett jelenleg elhanyagolható 🙂 .

A liszthez adjuk az élesztős tejet, a tejfölt és a tojássárgájákat és az egészet alaposan összedolgozzuk. Fél óra pihentetés után ismét átgyúrjuk, majd szobahőmérsékleten újabb fél órát pihentetjük.

Lisztezett deszkán ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, felvert tojással megkenjük, sajttal megszórjuk és közepesen meleg sütőben aranysárgára sütjük.

Jó étvágyat kívánok! 

PostHeaderIcon Igazi habos kakaó a délutáni séta után :)

Az elmúlt napok ködös, borongós időjárása rendesen bekényszerített minket a lakásba, de tegnap végre újra láthattuk a drága Napot!

Ma pedig sétáltunk egyet a lányokkal, meglátogattuk a lovacskákat is. Persze jól átfagyva értünk haza, de ez a finom, selymes kakaó már-már csodákat tett velünk…

kakao

Mi kell hozzá?

  • 1 liter tej
  • 3 evőkanálnyi igazi kakaópor
  • 3 db tojás sárgája
  • 4 evőkanálnyi cukor (nyírfacukor)
  • 2 dl tejszín
  • 5 kis kockányi igazi csoki
  • lazán felvert tejszínhab a tetejére

Így készül:

Egy tejforralóban felmelegítünk 2 dl tejet, ebben csomómentesen elkeverjük a kakaóport és a cukrot. Egy másik edényben jól elkeverjük a tojássárgájákat a tejszínnel, majd a kakaós tejhez öntjük. Összeforraljuk, majd hozzáöntjük a többi tejet is és jól felforrósítjuk, ekkor én már nem szoktam újra forralni. A kakaót bögrékbe töltjük és mindegyikbe beledobunk egy kis kocka igazi, magas kakaótartalmú csokoládét, a tetejére lazán felvert tejszínhabot kanalazunk. Mmmm… mennyei!

seta2

seta

PostHeaderIcon Rozmaringos burgonyaleves zellerchipsszel

 

burglev

Hozzávalók:

  • 50 dkg burgonya
  • 1 nagy fej hagyma
  • 2 db babérlevél
  • 1 kiskanálnyi szárított, aprított rozmaring
  • bors
  • 1 db zöldségleves kocka
  • kis darabka zeller + 1 egész zellergumó a chipshez
  • 1 evőkanálnyi aprított zöldpetrezselyem
  • 2 evőkanálnyi tejföl

A hagymát apróra vágjuk és kevés zsiradékon aranysárgára pirítjuk. Rátesszük a meghámozott, felkockázott burgonyát és felöntjük annyi vízzel, amennyi épp ellepi. Fűszerezzük sóval, borssal, rozmaringgal, babérlevéllel, hozzáadjuk a leveskockát, az apróra vágott zellert és a zöldpetrezselymet, mindezt puhára főzzük. 1 merőkanálnyi forró levessel kikeverjük a tejfölt, a többi leveshez öntjük és készre főzzük. A zellerchipshez a zellert meghámozzuk, gyufaszál vékonyságú hasábokra vágjuk és bő, forró olajban ropogósra sütjük.

Jó étvágyat kívánok!

PostHeaderIcon Ünnepi töltött pulykamell, rozéban párolt almával, aszalt szilvával

2015

Hozzávalók:

  • 1 egész pulykamell filé
  • 30 dkg csirke- vagy pulykamáj
  • 3 csomag szeletelt bacon
  • 1 nagy hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 30 dkg hámozott, sült gesztenye
  • 1 nagy evőkanálnyi méz
  • bors
  • 1 evőkanálnyi aprított zöldpetrezselyem
  • 1 evőkanálnyi aprított majoránna
  • 3 db zsemle
  • 1 db tojás
  • 4 db alma
  • 8 db aszalt szilva
  • 1 db egész fahéj
  • 3 dl rozé

Először a tölteléket készítjük el:

Kevés zsiradékon aranysárgára pirítjuk az apróra vágott hagymát, rátesszük az apróra vágott májat és kifehéredésig pirítjuk. Közben fűszerezzük reszelt fokhagymával, majoránnával, kevés borssal, petrezselyemmel, kis sóval, végül hozzákeverjük a mézet is. A gesztenyét villával széttörjük, a zsemléket vízbe áztatjuk, majd jól kinyomkodva a gesztenyéhez adjuk. Hozzákeverjük a mézes, fűszeres májat is, majd egy felvert tojás segítségével mindezt alaposan összedolgozzuk.

A pulykamellet harmonikaszerűen bevágjuk és kiterítjük, ha nagyon nagy, akkor 2 vagy 3 részre osztjuk. A kiterített húst vékonyra kiklopfoljuk.

Egy vágódeszkára baconcsíkokat fektetünk, ráhelyezzük a pulykahúst, majd egyenletesen ráterítjük a tölteléket. A húst a baconnal együtt feltekerjük, majd alufóliába csomagolva tepsibe tesszük. Kevés vizet aláöntve 250 C fokon kb. 60 perc alatt puhára sütjük, majd az alufólia borítást megnyitva további 10 perc alatt készre sütjük.

Az almákat meghámozzuk, majd rozét aláöntve, 1 db egész fahéjjal fűszerezve félpuhára pároljuk, a párolás utolsó 1-2 percében az aszalt szilvát is mellé tesszük. Ezzel a finom fűszeres, boros almával tálaljuk a pulykamellet.

201512

Jó étvágyat kívánok!

2015. december
h K s c p s v
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031