Az én sajtospogácsám
A család kedvenc pogácsája. Annyira finom…annyira könnyű… és olyan gyorsan elfogy… 🙂 ezért mindig duplán veszem az alábbi hozzávalókat.
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 2 dkg élesztő
- 1 dl tej
- 1,5 dl tejföl
- 10 dkg vaj vagy margarin
- 2 db tojás sárgája + 1 egész tojás a kenéshez
- 1 teáskanálnyi só
- 20 dkg kemény sajt, lereszelve
A langyos tejben kevés cukorral elkeverjük az élesztőt. Egy dagasztótálban összekeverjük a lisztet és a sót, majd elmorzsoljuk benne a margarint. Itt jegyzem meg, hogy sütésnél is, és főzésnél is a Liga margarint részesítem előnyben, könnyebb vele dolgozni, ráadásul laktózmentes is – bár ez a tulajdonsága a sajt, a tejföl és a tej mellett jelenleg elhanyagolható 🙂 .
A liszthez adjuk az élesztős tejet, a tejfölt és a tojássárgájákat és az egészet alaposan összedolgozzuk. Fél óra pihentetés után ismét átgyúrjuk, majd szobahőmérsékleten újabb fél órát pihentetjük.
Lisztezett deszkán ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, felvert tojással megkenjük, sajttal megszórjuk és közepesen meleg sütőben aranysárgára sütjük.
Jó étvágyat kívánok!