Ünnepi töltött pulykamell, rozéban párolt almával, aszalt szilvával
Hozzávalók:
- 1 egész pulykamell filé
- 30 dkg csirke- vagy pulykamáj
- 3 csomag szeletelt bacon
- 1 nagy hagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 30 dkg hámozott, sült gesztenye
- 1 nagy evőkanálnyi méz
- só
- bors
- 1 evőkanálnyi aprított zöldpetrezselyem
- 1 evőkanálnyi aprított majoránna
- 3 db zsemle
- 1 db tojás
- 4 db alma
- 8 db aszalt szilva
- 1 db egész fahéj
- 3 dl rozé
Először a tölteléket készítjük el:
Kevés zsiradékon aranysárgára pirítjuk az apróra vágott hagymát, rátesszük az apróra vágott májat és kifehéredésig pirítjuk. Közben fűszerezzük reszelt fokhagymával, majoránnával, kevés borssal, petrezselyemmel, kis sóval, végül hozzákeverjük a mézet is. A gesztenyét villával széttörjük, a zsemléket vízbe áztatjuk, majd jól kinyomkodva a gesztenyéhez adjuk. Hozzákeverjük a mézes, fűszeres májat is, majd egy felvert tojás segítségével mindezt alaposan összedolgozzuk.
A pulykamellet harmonikaszerűen bevágjuk és kiterítjük, ha nagyon nagy, akkor 2 vagy 3 részre osztjuk. A kiterített húst vékonyra kiklopfoljuk.
Egy vágódeszkára baconcsíkokat fektetünk, ráhelyezzük a pulykahúst, majd egyenletesen ráterítjük a tölteléket. A húst a baconnal együtt feltekerjük, majd alufóliába csomagolva tepsibe tesszük. Kevés vizet aláöntve 250 C fokon kb. 60 perc alatt puhára sütjük, majd az alufólia borítást megnyitva további 10 perc alatt készre sütjük.
Az almákat meghámozzuk, majd rozét aláöntve, 1 db egész fahéjjal fűszerezve félpuhára pároljuk, a párolás utolsó 1-2 percében az aszalt szilvát is mellé tesszük. Ezzel a finom fűszeres, boros almával tálaljuk a pulykamellet.
Jó étvágyat kívánok!
Vélemény, hozzászólás?