Archívum: november 8th, 2013
Sajtkrémleves tortilla chips-el
Sajtkrémleves – kolesz verzió. Isteni!
Hozzávalók:
- 1 doboz natúr Medve sajt
- 10 dkg Trappista sajt
- 6 dkg Pannónia sajt
- 5 dkg vaj (nem margarin!)
- 1 dl tejszín
- 8 dl víz
- 1 db leveskocka
- pár szem tortilla chips a tetejére
- kevés reszelt füstölt sajt szintén a tetejére
Mesterfogás helyett a háromszög alakú Medvesajttal is elkészíthető, az ízén nem változtat. A vajat egy fazékba tesszük, és a füstölt sajt kivételével az összes sajtot ráreszeljük, morzsoljuk. Felöntjük kb. fél liter vízzel, beledobjuk a leveskockát és az egészet összeforraljuk. Ezalatt a sajtok szépen felolvadnak, ha mégis kicsit darabos marad egy botmixerrel segíthetünk a dolgon. Nem kell sokáig főzni, az első rottyanás után hozzáöntjük a tejszínt és a maradék 3 dl vizet, újra felforraljuk és már merhetjük is a tányérokba. Reszelt füstölt sajttal és tortilla chips-el tálaljuk.
Más sajtokkal is elkészíthető, de nagyon fontos, hogy csak jó minőségű sajtot vásároljunk, mert a gagyi műanyag “sajtkészítmények” nem fognak jól felolvadni a vízben. Nem is beszélve az egészségkárosító hatásukról!
Kevés ennél egyszerűbb leves van. Jó étvágyat kívánok!
Almáspitém
Ennek a süteménynek a receptje szerénytelenül a Mesealmás nevet viseli a szakácskönyvemben. Így kaptam meg a nagymamámtól, így is teszem közkinccsé. Ha kipróbáljátok, garantált sikerre számíthattok!
Mi kell hozzá?
- 50 dkg liszt
- 1 csomag sütőpor
- 1 db tojás + 1 db a tetejére lekenni
- 15 dkg cukor
- csipetnyi só
- 20 dkg margarin (Liga)
- 3 nagy evőkanálnyi zsíros tejföl
- reszelt citromhéj
A töltelékbe:
- 1,5 – 2 kg reszelt alma
- 15 dkg cukor
- 1 nagy teáskanálnyi fahéj
- mazsola, aki szereti
- zsiradék, zsemlemorzsa a tepsihez
Így készül:
A lereszelt almát kb. 0,5 dl víz hozzáadásával pár perc alatt megpároljuk, majd lehűtjük.
A lisztet a sütőporral és a cukorral, sóval jól elkeverjük, elmorzsoljuk a margarinnal, hozzáadjuk a citromhéjat, majd a tejföllel és a tojással alaposan összegyúrjuk, ezután elfelezzük. Lisztezett deszkán a tészta egyik felét 3 mm vastagságúra nyújtjuk, majd zsírozott, zsemlemorzsával meghintett tepsibe simítjuk és vékonyan megszórjuk zsemlemorzsával. A kihűlt almát jól elkeverjük a cukorral és a fahéjjal, majd az egészet egyenletesen eloszlatjuk, simítjuk a tésztán. Letakarjuk a másik kinyújtott tésztalappal. Felvert tojással megkenjük, villával több helyen megszurkáljuk és előmelegített sütőben 200 C fokon megsütjük. Igaz, az illatok nagyon csábítóak, de mint minden piténél, itt is érdemes várni, míg egy kicsit hűl a sütemény.
Ez bizony nem kis mennyiség! Én a legnagyobb gáztepsiben szoktam készíteni, de annyira finom, hogy szinte tányérra tenni sincs időm, mert a tepsiről elfogy.
Jó étvágyat kívánok!