Archívum

Archívum: november 8th, 2013

PostHeaderIcon Sajtkrémleves tortilla chips-el

pizap.com10.90610256372019651383839919843

Sajtkrémleves – kolesz verzió. Isteni!

Hozzávalók:

  • 1 doboz natúr Medve sajt
  • 10 dkg Trappista sajt
  • 6 dkg Pannónia sajt
  • 5 dkg vaj (nem margarin!)
  • 1 dl tejszín
  • 8 dl víz
  • 1 db leveskocka
  • pár szem tortilla chips a tetejére
  • kevés reszelt füstölt sajt szintén a tetejére

pizap.com10.24951887270435691383839831781

Mesterfogás helyett a  háromszög alakú Medvesajttal is elkészíthető, az ízén nem változtat. A vajat egy fazékba tesszük, és a füstölt sajt kivételével az összes sajtot ráreszeljük, morzsoljuk. Felöntjük kb. fél liter vízzel, beledobjuk a leveskockát és az egészet összeforraljuk. Ezalatt a sajtok szépen felolvadnak, ha mégis kicsit darabos marad egy botmixerrel segíthetünk a dolgon. Nem kell sokáig főzni, az első rottyanás után hozzáöntjük a tejszínt és a maradék 3 dl vizet, újra felforraljuk és már merhetjük is a tányérokba. Reszelt füstölt sajttal és tortilla chips-el tálaljuk.

Más sajtokkal is elkészíthető, de nagyon fontos, hogy csak jó minőségű sajtot vásároljunk, mert a gagyi műanyag “sajtkészítmények” nem fognak jól felolvadni a vízben. Nem is beszélve az egészségkárosító hatásukról!

Kevés ennél egyszerűbb leves van. Jó étvágyat kívánok!

PostHeaderIcon Almáspitém

pizap.com10.46083824988454581383840392468

Ennek a süteménynek a receptje szerénytelenül a Mesealmás nevet viseli a szakácskönyvemben. Így kaptam meg a nagymamámtól, így is teszem közkinccsé. Ha kipróbáljátok, garantált sikerre számíthattok!

Mi kell hozzá?

  • 50 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 db tojás + 1 db a tetejére lekenni
  • 15 dkg cukor
  • csipetnyi só
  • 20 dkg margarin  (Liga)
  • 3 nagy evőkanálnyi zsíros tejföl
  • reszelt citromhéj

A töltelékbe:

  • 1,5 – 2 kg reszelt alma
  • 15 dkg cukor
  • 1 nagy teáskanálnyi fahéj
  • mazsola, aki szereti
  • zsiradék, zsemlemorzsa a tepsihez

Így készül:

A lereszelt almát kb. 0,5 dl víz hozzáadásával pár perc alatt megpároljuk, majd lehűtjük.

A lisztet a sütőporral és a cukorral, sóval jól elkeverjük, elmorzsoljuk a margarinnal, hozzáadjuk a citromhéjat, majd a tejföllel és a tojással alaposan összegyúrjuk, ezután elfelezzük. Lisztezett deszkán a tészta egyik felét 3 mm vastagságúra nyújtjuk, majd zsírozott, zsemlemorzsával meghintett tepsibe simítjuk és vékonyan megszórjuk zsemlemorzsával. A kihűlt almát jól elkeverjük a cukorral és a fahéjjal, majd az egészet egyenletesen eloszlatjuk, simítjuk a tésztán. Letakarjuk a másik kinyújtott tésztalappal. Felvert tojással megkenjük, villával több helyen megszurkáljuk és előmelegített sütőben 200 C fokon megsütjük. Igaz, az illatok nagyon csábítóak, de mint minden piténél, itt is érdemes várni, míg egy kicsit hűl a sütemény.

Ez bizony nem kis mennyiség! Én a legnagyobb gáztepsiben szoktam készíteni, de annyira finom, hogy szinte tányérra tenni sincs időm, mert a tepsiről elfogy.

Jó étvágyat kívánok!

2013. november
h K s c p s v
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930