Almáspitém
Ennek a süteménynek a receptje szerénytelenül a Mesealmás nevet viseli a szakácskönyvemben. Így kaptam meg a nagymamámtól, így is teszem közkinccsé. Ha kipróbáljátok, garantált sikerre számíthattok!
Mi kell hozzá?
- 50 dkg liszt
- 1 csomag sütőpor
- 1 db tojás + 1 db a tetejére lekenni
- 15 dkg cukor
- csipetnyi só
- 20 dkg margarin (Liga)
- 3 nagy evőkanálnyi zsíros tejföl
- reszelt citromhéj
A töltelékbe:
- 1,5 – 2 kg reszelt alma
- 15 dkg cukor
- 1 nagy teáskanálnyi fahéj
- mazsola, aki szereti
- zsiradék, zsemlemorzsa a tepsihez
Így készül:
A lereszelt almát kb. 0,5 dl víz hozzáadásával pár perc alatt megpároljuk, majd lehűtjük.
A lisztet a sütőporral és a cukorral, sóval jól elkeverjük, elmorzsoljuk a margarinnal, hozzáadjuk a citromhéjat, majd a tejföllel és a tojással alaposan összegyúrjuk, ezután elfelezzük. Lisztezett deszkán a tészta egyik felét 3 mm vastagságúra nyújtjuk, majd zsírozott, zsemlemorzsával meghintett tepsibe simítjuk és vékonyan megszórjuk zsemlemorzsával. A kihűlt almát jól elkeverjük a cukorral és a fahéjjal, majd az egészet egyenletesen eloszlatjuk, simítjuk a tésztán. Letakarjuk a másik kinyújtott tésztalappal. Felvert tojással megkenjük, villával több helyen megszurkáljuk és előmelegített sütőben 200 C fokon megsütjük. Igaz, az illatok nagyon csábítóak, de mint minden piténél, itt is érdemes várni, míg egy kicsit hűl a sütemény.
Ez bizony nem kis mennyiség! Én a legnagyobb gáztepsiben szoktam készíteni, de annyira finom, hogy szinte tányérra tenni sincs időm, mert a tepsiről elfogy.
Jó étvágyat kívánok!