Archívum: április 26th, 2013
Hófehér tönkölykenyér
Ennél finomabb fehér kenyeret még nem kóstoltam 🙂 Készítsétek el! A siker garantált!
Mi kell hozzá?
- 50 dkg liszt (25 dkg fehér tönkölyliszt, 25 dkg KBL120-as király liszt)
- 1 evőkanál fehér szezámmag
- 1 kiskanál só
- 1 evőkanál cukor
- 250 ml víz
- 3 dkg friss élesztő
- 60 ml hidegen sajtolt napraforgó olaj
Az élesztőt a cukor felével a vízben elkeverjük, majd a lisztek, a szezámmag és a só keverékéhez adjuk a maradék cukorral együtt. Az olajjal alaposan bedagasztjuk. A dagasztást csak akkor fejezzük be, ha már a tészta elválik az edény falától és a kezünktől – közben tarthatunk néhány perc pihenőt 🙂 Dagasztás után a kenyértésztánkat letakarjuk és meleg helyen 30 percig kelesztjük. 30 perc elteltével ismét összegyúrjuk, a kenyérsütő formába igazítjuk és újra 30 percig kelesztjük, majd 170 C fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük.
Ezeket a fantasztikus liszteket és a hidegen sajtolt olajat a Magyar Családellátónál szerezhetjük be 🙂
Jó étvágyat kívánok!
Bográcsos székelykáposzta
A jó idő beköszöntével gyakran szoktunk a szabadban főzőcskézni. Egyik kedvencünk a székelykáposzta bográcsban elkészítve. Próbáljátok ki Ti is!
Amire szükségünk lesz:
- 3 nagy evőkanál sertészsír
- 3 nagy fej hagyma
- 3 db paprika
- 3 db paradicsom
- fűszerpaprika
- só
- bors
- őrölt kömény
- egész babérlevél
- kiskanálnyi cukor
- 1,5 kg sertéscomb
- 2 kg savanyú káposzta
- 1 szál parasztkolbász
- 2 dl fehérbor
Így készítjük:
A sertészsíron megfonnyasztjuk az apróra vágott hagymát, megsózzuk, majd rátesszük a felkockázott húst. Kifehéredésig kevergetjük, kicsit meg is piríthatjuk. Hozzá keverjük az a felaprított paprikát és paradicsomot, majd megszórjuk fűszerpaprikával. Sóval, borssal, őrölt köménnyel, cukorral és egész babérlevéllel fűszerezzük. Felöntjük annyi vízzel amennyi éppen ellepi, majd lassan, lefedve félkészre főzzük. Ekkor belekeverjük a felkarikázott parasztkolbászt, és hozzá adjuk a savanyú káposztát. Én a káposztát nem szoktam megmosni, mert mi savanyúan szeretjük, de ez ízlés dolga 🙂 ellenben össze szoktam vagdalni, mert nem szeretem a hosszú káposzta szálakat – ez is csak ízlés dolga. Amikor már majdnem kész az ételünk, és már mindenki nagyon éhes, belereszeljük a káposztába a fokhagymát és felöntjük fehérborral. Ezután már csak 10 percig főzzük.
Friss, fehér kenyérrel isteni lesz! Jó étvágyat!