Bográcsos székelykáposzta
A jó idő beköszöntével gyakran szoktunk a szabadban főzőcskézni. Egyik kedvencünk a székelykáposzta bográcsban elkészítve. Próbáljátok ki Ti is!
Amire szükségünk lesz:
- 3 nagy evőkanál sertészsír
- 3 nagy fej hagyma
- 3 db paprika
- 3 db paradicsom
- fűszerpaprika
- só
- bors
- őrölt kömény
- egész babérlevél
- kiskanálnyi cukor
- 1,5 kg sertéscomb
- 2 kg savanyú káposzta
- 1 szál parasztkolbász
- 2 dl fehérbor
Így készítjük:
A sertészsíron megfonnyasztjuk az apróra vágott hagymát, megsózzuk, majd rátesszük a felkockázott húst. Kifehéredésig kevergetjük, kicsit meg is piríthatjuk. Hozzá keverjük az a felaprított paprikát és paradicsomot, majd megszórjuk fűszerpaprikával. Sóval, borssal, őrölt köménnyel, cukorral és egész babérlevéllel fűszerezzük. Felöntjük annyi vízzel amennyi éppen ellepi, majd lassan, lefedve félkészre főzzük. Ekkor belekeverjük a felkarikázott parasztkolbászt, és hozzá adjuk a savanyú káposztát. Én a káposztát nem szoktam megmosni, mert mi savanyúan szeretjük, de ez ízlés dolga 🙂 ellenben össze szoktam vagdalni, mert nem szeretem a hosszú káposzta szálakat – ez is csak ízlés dolga. Amikor már majdnem kész az ételünk, és már mindenki nagyon éhes, belereszeljük a káposztába a fokhagymát és felöntjük fehérborral. Ezután már csak 10 percig főzzük.
Friss, fehér kenyérrel isteni lesz! Jó étvágyat!