Archívum: július 1st, 2013
Babakonyha: Afrikai harcsa cukkinivel
Miután Cecíliám betöltötte a 7 hónapos életkort, elérkezettnek találtam az időt arra, hogy megmutassam neki, milyen finom a halacska 🙂 Bátran állíthatom – ez betalált!
Mi kell hozzá?
- kb. 8 dkg afrikai harcsafilé
- 1 db cukkini
- 2 evőkanál olivaolaj
- kevéske friss kapor
A közeli hipermarket halpultjánál szoktam a halat vásárolni. 2-3 egész filét veszek, és itthon kis darabokban lefagyasztom, így bármikor előkapható a hűtőből. Az afrikai harcsa a nevével ellentétben magyar hal, ha jól van kifilézve, gyakorlatilag szálkamentes. Azért csak jobb az óvatosság, főleg a bébiételt, mindig nagy odafigyeléssel ajánlatos készíteni.
Először az olívaolajon a halat átsütöm, majd két evőkanál vizet aláöntve, fedő alatt puhára párolom. Kiveszem a lábasból és a helyére kerül a felkockázott cukkini és a kapor. Ezt is puhára párolom, majd a hallal együtt mehet a turmixgépbe. Jó étvágyat kívánok!
Suliszünet – meggyszüret :))
A kertünkben a tavalyi év során tömeges monília-fertőzés pusztított. Ennek esett áldozatául többek között 4 meggyfám is 🙁 Egy kicsi fa túlélte a fertőzést, és meghálálva a gondos ápolást, idén jókora gyümölcshozammal örvendeztetett meg minket. Összesen 15 kg meggyet adott, méghozzá a jobbik fajtából 🙂
Neki is estünk a gyerekekkel, kosarat, létrát ragadtunk és irány a kert. Mire apu hazaért, már rotyogott a lekvár.
Én a lekvárfőzést – bevallom – nagy mértékben leegyszerűsítettem. A tisztított, magozott meggyet lemértem, és egy nagy fazékban feltettem főni. Amikor a levének nagy részét elfőtte, botmixerrel összezúztam és tovább főztem, míg be nem sűrűsödött. Ekkor hozzáadtam kilónként 50 dkg cukrot és még 30 percig főztem. Miután elzártam a gázt, a teljes lekvármennyiségben elkevertem 0,5 dl tequilát. Üvegekbe töltöttem és minden üveg tetejére csipetnyi – vagy még annál is kevesebb – szalicilt tettem. Ennyi. Évek óta így teszem el a meggylekvárt és még nem volt rá panasz. A tequila egyrészt tartósítja, másrészt nagyon kellemes ízt ad a meggynek. Kenyérre kenve, palacsintába vagy süteménybe töltve isteni!
Hajrá! Tessék kipróbálni! 🙂