Archívum

Archívum: április 26th, 2013

PostHeaderIcon Hófehér tönkölykenyér

pizap.com13669707763431

Ennél finomabb fehér kenyeret még nem kóstoltam 🙂 Készítsétek el! A siker garantált!

Mi kell hozzá?

Az élesztőt a cukor felével a vízben elkeverjük, majd a lisztek, a szezámmag és a só keverékéhez adjuk a maradék cukorral együtt. Az olajjal alaposan bedagasztjuk. A dagasztást csak akkor fejezzük be, ha már a tészta elválik az edény falától és a kezünktől – közben tarthatunk néhány perc pihenőt 🙂 Dagasztás után a kenyértésztánkat letakarjuk és meleg helyen 30 percig kelesztjük. 30 perc elteltével ismét összegyúrjuk, a kenyérsütő formába igazítjuk és újra 30 percig kelesztjük, majd 170 C fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük.

Ezeket a fantasztikus liszteket és a hidegen sajtolt olajat a Magyar Családellátónál szerezhetjük be 🙂

Jó étvágyat kívánok!

PostHeaderIcon Bográcsos székelykáposzta

pizap.com13663883719211A jó idő beköszöntével gyakran szoktunk a szabadban főzőcskézni. Egyik kedvencünk a székelykáposzta bográcsban elkészítve. Próbáljátok ki Ti is!

Amire szükségünk lesz:

  • 3 nagy evőkanál sertészsír
  • 3 nagy fej hagyma
  • 3 db paprika
  • 3 db paradicsom
  • fűszerpaprika
  • bors
  • őrölt kömény
  • egész babérlevél
  • kiskanálnyi cukor
  • 1,5 kg sertéscomb
  • 2 kg savanyú káposzta
  • 1 szál parasztkolbász
  • 2 dl fehérbor

Így készítjük:

A sertészsíron megfonnyasztjuk az apróra vágott hagymát, megsózzuk, majd rátesszük a felkockázott húst. Kifehéredésig kevergetjük, kicsit meg is piríthatjuk. Hozzá keverjük az a felaprított paprikát és paradicsomot, majd megszórjuk fűszerpaprikával. Sóval, borssal, őrölt köménnyel, cukorral és egész babérlevéllel fűszerezzük. Felöntjük annyi vízzel amennyi éppen ellepi, majd lassan, lefedve félkészre főzzük. Ekkor belekeverjük a felkarikázott parasztkolbászt, és hozzá adjuk a savanyú káposztát. Én a káposztát nem szoktam megmosni, mert mi savanyúan szeretjük, de ez ízlés dolga 🙂 ellenben össze szoktam vagdalni, mert nem szeretem a hosszú káposzta szálakat – ez is csak ízlés dolga. Amikor már majdnem kész az ételünk, és már mindenki nagyon éhes, belereszeljük a káposztába a fokhagymát és felöntjük fehérborral. Ezután már csak 10 percig főzzük.

Friss, fehér kenyérrel isteni lesz! Jó étvágyat!

2013. április
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930