Archívum: február 4th, 2013
Farsangi fánk
Lassan véget ér a farsang, és még nem sütöttem fánkot. Nosza hát!
Mi kell hozzá?
- 50 dkg liszt (10 dkg teljes kiőrlésű tönköly, 25 dkg fehér tönköly, 15 dkg sima fehér liszt)
- 2,5 dkg élesztő
- 5 dkg cukor
- csipetnyi só
- 1 csomag vaniliás cukor
- 3 tojás sárgája
- 2 evőkanál whisky, ennek hiányában rum is megfelel
- 10 dkg olvasztott vaj (nem margarin!)
- 250 ml langyos tej
- reszelt citromhéj
- sütéshez olaj
- közepébe lekvár
Így készül:
Az élesztőt 1 mokkáskanál cukorral a tejben felfuttatjuk.
A liszteket a maradék cukorral, sóval, vaniliás cukorral jól összekeverjük egy habverő segítségével. Közepébe mélyedést nyomunk, ide öntjük az élesztős tejet, a tojássárgájákat, a reszelt citromhéjat és a rumot vagy whiskyt. Régebben mindig rummal készítettem, de egy alkalommal túl későn vettem észre, hogy nincs itthon rum. Körülnéztem a bárszekrényben némi alkohol után, és a whisky mellett döntöttem. Jó ötletnek bizonyult, sokkal finomabb, különlegesebb vele a sütemény, azóta gyakorlatilag nem is vettem rumot, csak whiskyt használok. Édes, amerikai whisky a tuti!
Na, ha minden a lisztben van, akkor az olvasztott vajat lassan adagolva hozzá, szépen bedagasztjuk az egészet, majd letakarva langyos helyen a kétszeresére kelesztjük.
Ezután kissé visszagyúrjuk, ujjnyi vastagra kinyújtjuk, fánkszaggatóval kiszaggatjuk és nem túl forró olajban kisütjük.
Én a wokban szoktam sütni, úgy, hogy a fánkok közepében kialakítok egy kis mélyedést a lekvárnak, és először ezzel a mélyedéssel lefelé teszem az olajba, majd ha szépem megdagadt, megfordítom. Ha így sütjük, szép magas, szalagos fánkjaink lesznek.
Házi baracklekvárral a legfinomabb. Jó étvágyat!
Kakukkfüves, fehérboros sertésragu
Egy finom vasárnapi ebéd, ha már unjuk a rántott húst.
Mivel ennek a fogásnak igen gazdag az ízvilága, csak egy egyszerű rizsköretet ajánlok mellé. Utána pedig jól esik elkortyolgatni az üvegben maradt fehérbort.
Mi kell hozzá?
- 1 kg sertéscomb
- 4 nagy fej hagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 3 dl fehérbor (én az Érdek Házasság fantázianevű bort választottam a Babits pincészettől)
- só
- bors
- 3 evőkanál kakukkfű
- 3 evőkanál méz
- olaj
Így készül:
A sertéshúst 5×5 cm-es darabokra vágjuk, sózzuk, borsozzuk, majd kb. fél dl olajon a húsdarabokat elősütjük, az olajból kivéve melegen tartjuk.
A visszamaradt pecsenyeléhez öntünk egy kevés olajat, rádobjuk az apróra vágott hagymát, fokhagymát, megsózzuk, elkeverjük benne a kakukkfüvet és fedő alatt megdinszteljük. Lehet, hogy soknak tűnik a hagyma, de nem kell megijedni, kell ennyi ahhoz, hogy jó sűrű, édes szaftja legyen.
Amikor a hagyma már szépen megpárolódott, és a konyhát betölti a finom fűszeres illat, visszatesszük a húsdarabokat az edénybe. Ráöntjük a fehérbort és lefedve kb. 1 órán át pároljuk. Ha már a hús omlós, puha, akkor belekeverjük a mézet, ettől az egész étel átlényegül, mennyei magasságokba emelve az ízvilágát. Ez a varázslat további 20 perc párolás alatt fog végbemenni.
Tálalás előtt hagyjunk az ízeknek 10 perc pihenőt a fedő alatt!
Az eredmény nem marad el! Jó étvágyat!
Tárkonyos raguleves
Gyakran készítem ezt a levest, a családom egyik kedvence. Ha különlegesebbé szeretnénk tenni, tálaljuk cipóban! A siker garantált!
Mi kell hozzá?
- 60 dkg pulykamell filé
- 0,5 dl olaj
- 1 evőkanál tárkony
- 2 db sárgarépa
- 1 db fehérrépa
- 1 kis zellergumó
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 kis fej hagyma
- maréknyi zöldborsó
- 4 db csiperke gomba
- kis darabka friss gyömbér
- 2 dl tejszín
- 1 citrom
- só
- bors
Így készül:
A pulykahúst apró kockákra vágjuk és egy fazékban az olajon kifehéredésig pirítjuk. Közben fűszerezzük sóval, borssal, tárkonnyal, majd felöntjük 2,5 l vízzel, és lassan főzzük. Amikor a hús félpuhára főtt, beletesszük a megtisztított, felkockázott zöldségeket. Én a hagymát és a fokhagyma gerezdeket egészben szoktam hagyni. Beledobjuk a gyömbért és az egészet lassan készre főzzük. Végül hozzáadjuk a tejszínt, és belereszeljük a citromhéjat. Tehetünk bele pár csepp citromlevet is, ízlés szerint.
Tálalás előtt a gyömbért érdemes kihalászni belőle.