Archívum: november 26th, 2016
Tejszínes -fűszeres farfalle
Egyszerű, gyors vacsi.
Vígjátékba illő jelenet zajlott a konyhában: apa nézegeti a tepsi sarkában pihenő maroknyi vacsorát… ennyi??? Mire Veronika próbálja menteni a menthetetlent: próbáltunk hagyni, de hát… olyan finom volt 🙂 🙂 Hát igen, a helyzet úgy alakult, hogy a kedvesnek már alig-alig jutott belőle… így jár aki későn ér haza 🙂
Mi kell hozzá?
- 3 fej hagyma
- fél kg bacon, apróra vágva
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 db babérlevél
- bazsalikom
- kicsi oregáno
- fél liter tejszín
- 1 csomag farfalle tészta
- sajt a tetejére
Így készül:
Az apró kockákra vágott bacont egy serpenyőben zsírjára pirítjuk, közben mellédobjuk a szintén apró kockákra vágott hagymát. Ízesítjük bazsalikommal, kevés oregánoval, babérlevéllel és ráreszeljük a fokhagymát. Végül a tejszínt is hozzáöntjük, 2-3 percig így rotyogtatjuk, míg kissé besűrűsödik. Közben bő vízben kifőzzük a tésztát, és miután leszűrtük, összekeverjük a tejszínes baconnel. Egy tepsibe simítjuk , reszelt sajttal megszórjuk és kb. 10 perc alatt 180 C fokon a sütőben készre pirítjuk. Jó étvágyat kívánok!
Házi mogyoróvaj :) nyami
Amcsi gyerekek kedvenc tízóraija a mogyoróvajas szendvics, ezt ugyebár tudjuk a filmekből. Ezt eszik az iskolában, ezt viszik a kirándulásokra, általában kenyérre kenik és feltuningolják némi lekvárral vagy banánkarikákkal. Mi meg csak néztünk és kapkodtuk a fejünket, hogy mi??? mogyoróvaj???? ki hallott már ilyet??? mi ez???
A mogyoróvaj tápláló, finom, egészséges és horror áron már nálunk is beszerezhető. Megkóstoltuk és rájöttünk, hogy ez nekünk ízlik, és ez véletlenül sem ugyanaz mint a mi mogyorókrémünk. És miért ne hozhatnánk egy kis amerikai életérzést az otthonunkba? De miért fizetnénk érte sok-sok rengeteg forintot, amikor töredék áron mi is elkészíthetjük.
Rendkívül bonyolult, összesen 2 dolog kell hozzá: földimogyoró és olívaolaj.
Na lássuk:
- veszünk sok földimogyorót, legalább 80 dkg-ot, majd az összeset szépen megpucoljuk
- a tisztított mogyorót egy száraz serpenyőben aranysárgára pirítjuk, közben kevergetjük, mert pillanatok alatt megég
- a langyosra hűlt mogyorót egy nagy teljesítményű aprítógépbe tesszük, és magas fordulatszámon 2-3 perc alatt krémesre aprítjuk. Ennél a műveletnél fontos a csúcs kategóriás aprítógép, mert fontos a magas fordulatszám ahhoz, hogy a mogyoróvajunk szép krémes legyen. A háztartási kávédarálót el is felejthetjük, mert az kb. 1 perc alatt leégne.
- mialatt az aprítógépünk dolgozik, szépen a mogyoróhoz csorgatunk 2 evőkanálnyi nagyon jó minőségű olívaolajat.
És már kész is a finom mogyoróvajunk. A fenti egy alaprecept, ez a natúr verzió, de persze mindenki tovább ízesítheti ízlés szerint. Én még 1 kiskanálnyi mézet és egy csipetnyi sót szoktam hozzá adni aprítás közben. Csúcs finom! Jó étvágyat kívánok!