Archívum

Archívum: november 26th, 2016

PostHeaderIcon Tejszínes -fűszeres farfalle

Egyszerű, gyors vacsi.

Vígjátékba illő jelenet zajlott a konyhában: apa nézegeti a tepsi sarkában pihenő maroknyi vacsorát… ennyi??? Mire Veronika próbálja menteni a menthetetlent: próbáltunk hagyni, de hát… olyan finom volt 🙂 🙂 Hát igen, a helyzet úgy alakult, hogy a kedvesnek már alig-alig jutott belőle… így jár aki későn ér haza 🙂

20161126_142056

Mi kell hozzá?

  • 3 fej hagyma
  • fél kg bacon, apróra vágva
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 db babérlevél
  • bazsalikom
  • kicsi oregáno
  • fél liter tejszín
  • 1 csomag farfalle tészta
  • sajt a tetejére

Így készül:

Az apró kockákra vágott bacont egy serpenyőben zsírjára pirítjuk, közben mellédobjuk a szintén apró kockákra vágott hagymát. Ízesítjük bazsalikommal, kevés oregánoval, babérlevéllel és ráreszeljük a fokhagymát. Végül a tejszínt is hozzáöntjük, 2-3 percig így rotyogtatjuk, míg kissé besűrűsödik. Közben bő vízben kifőzzük a tésztát, és miután leszűrtük, összekeverjük a tejszínes baconnel. Egy tepsibe simítjuk , reszelt sajttal megszórjuk és kb. 10 perc alatt 180 C fokon a sütőben készre pirítjuk. Jó étvágyat kívánok!

20161126_135449

20161126_141929

20161126_142105

PostHeaderIcon Házi mogyoróvaj :) nyami

Amcsi gyerekek kedvenc tízóraija a mogyoróvajas szendvics, ezt ugyebár tudjuk a filmekből. Ezt eszik az iskolában, ezt viszik a kirándulásokra, általában kenyérre kenik és feltuningolják némi lekvárral vagy banánkarikákkal. Mi meg csak néztünk és kapkodtuk a fejünket, hogy mi??? mogyoróvaj???? ki hallott már ilyet??? mi ez???

A mogyoróvaj tápláló, finom, egészséges és horror áron már nálunk is beszerezhető. Megkóstoltuk és rájöttünk, hogy ez nekünk ízlik, és ez véletlenül sem ugyanaz mint a mi mogyorókrémünk. És miért ne hozhatnánk egy kis amerikai életérzést az otthonunkba? De miért fizetnénk érte sok-sok rengeteg forintot, amikor töredék áron mi is elkészíthetjük.

20161126_201449

Rendkívül bonyolult, összesen 2 dolog kell hozzá: földimogyoró és olívaolaj.

Na lássuk:

  • veszünk sok földimogyorót, legalább 80 dkg-ot, majd az összeset szépen megpucoljuk
  • a tisztított mogyorót egy száraz serpenyőben aranysárgára pirítjuk, közben kevergetjük, mert pillanatok alatt megég
  • a langyosra hűlt mogyorót egy nagy teljesítményű aprítógépbe tesszük, és magas fordulatszámon 2-3 perc alatt krémesre aprítjuk. Ennél a műveletnél fontos a csúcs kategóriás aprítógép, mert fontos a magas fordulatszám ahhoz, hogy a mogyoróvajunk szép krémes legyen. A háztartási kávédarálót el is felejthetjük, mert az kb. 1 perc alatt leégne.
  • mialatt az aprítógépünk dolgozik, szépen a mogyoróhoz csorgatunk 2 evőkanálnyi nagyon jó minőségű olívaolajat.

És már kész is a finom mogyoróvajunk. A fenti egy alaprecept, ez a natúr verzió, de persze mindenki tovább ízesítheti ízlés szerint. Én még 1 kiskanálnyi mézet és egy csipetnyi sót szoktam hozzá adni aprítás közben. Csúcs finom! Jó étvágyat kívánok!

mogyivaj

 

2016. november
h K s c p s v
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930