Archívum

Archívum: január 3rd, 2016

PostHeaderIcon Mézes krémes

Ennek a süteménynek a receptjét sok-sok évvel ezelőtt kaptam egy régi barátom anyukájától. Nem találtam ennél jobb mézes-süti receptet. Minden ünnepen elkészítem, egyszerűen verhetetlen, a családom is imádja.

mezeskremes

Mi kell hozzá?

A tésztához:

  • 45 dkg liszt
  • 15 dkg porcukor
  • 1 kávéskanálnyi szódabikarbóna
  • 5 dkg vaj
  • 4 evőkanálnyi méz
  • 1 egész tojás
  • 3 evőkanálnyi tej

A krémhez:

  • 5 dl tej
  • 5 evőkanálnyi liszt
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 25 dkg cukor
  • 25 dkg vaj

+ sárgabaracklekvár és a tetejére csokimáz

Így készül:

A lisztet és a szódabikarbónát alaposan elkeverjük. A mézet, a vajat és a porcukrot összemelegítjük, míg minden teljesen elolvad benne, majd a tojással és a tejjel együtt a liszthez adjuk és jól összedolgozzuk. Fél óra pihentetés után a tésztát átgyúrjuk és négy lapban kisütjük. Vigyázzunk, mert könnyen megég!

A krémhez a tej felét egy tejforralóban feltesszük forrni, közben egy shékerben a maradék tejben csomómentesre keverjük a lisztet, majd a többi tejhez adjuk és állandó keverés mellett készre főzzük. Közben a cukrot és a vaniliás cukrot is hozzáadjuk. Végül a tűzről levéve elolvasztjuk benne a vajat. A kész krémet kihűtjük.

A süteményt az alábbiak szerint állítjuk össze:

lap+krém+lap+lekvár+lap+krém+lap+máz

A  máz nálam olvasztott tortabevonó, vagy a zserbó klasszikus teteje, ami így készül:

30 dkg porcukor, 2 evőkanálnyi kakaópor, 3 evőkanálnyi olaj, 3 evőkanálnyi forró víz – ebben a sorrendben összekeverjük és mehet a süteményre.

A kész süteményt csak másnap szeleteljük.

Jó étvágyat kívánok!

winter_wallpaper_81

2016. január
h K s c p s v
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031