Archívum

Archívum: január 9th, 2014

PostHeaderIcon Közkívánatra: Forralt bor

Egy kedves kérésnek eleget téve, elhoztam Nektek a forralt bor receptjét. Igaz, ez az ital a karácsonyi hangulat, a vásárok elmaradhatatlan kelléke, de szerintem az év bármely szakában átmelengethetjük vele testünket-lelkünket, egy hűvösebb, borongósabb napon.

IMAG3958Én általában fehér borból készítem, szerintem úgy az igazi 🙂

Hozzávalók:

  • 5 dl édes Tokaji Furmint
  • 2 dl víz
  • 1-2 evőkanálnyi cukor (nyírfacukor)
  • 1 rúd fahéj
  • 5-6 db szegfűszeg
  • 5-6 db szegfűbors
  • 1-2 szárított almakarika (almachips)
  • kis darabka gyömbér
  • szerecsendióvirág
  • 1 db narancs

A bort és a vizet a fűszerekkel együtt egy fazékba töltöm, ízlés szerint édesíem, majd 10-15 percig állni hagyom. Ezután felforralom és 5 percig főzöm. Közben felszeletelek egy narancsot – 1-2 karikát a borba is dobok – és egy üvegkancsóba teszem. Miután elzártam a gázt a bor alatt, még néhány percig áztatom a fűszereket, végül a narancsszeletekre szűröm. Isteni.

Ha vörösborral készítem, akkor általában Egri Medokot választok.

A bort a Borhálónál szerzem be, ugyanitt a fűszerek is megvásárolhatók, de jó szívvel ajánlom a Fűszerészt is.

2014. január
h K s c p s v
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031