Közkívánatra: Forralt bor
Egy kedves kérésnek eleget téve, elhoztam Nektek a forralt bor receptjét. Igaz, ez az ital a karácsonyi hangulat, a vásárok elmaradhatatlan kelléke, de szerintem az év bármely szakában átmelengethetjük vele testünket-lelkünket, egy hűvösebb, borongósabb napon.
Én általában fehér borból készítem, szerintem úgy az igazi 🙂
Hozzávalók:
- 5 dl édes Tokaji Furmint
- 2 dl víz
- 1-2 evőkanálnyi cukor (nyírfacukor)
- 1 rúd fahéj
- 5-6 db szegfűszeg
- 5-6 db szegfűbors
- 1-2 szárított almakarika (almachips)
- kis darabka gyömbér
- szerecsendióvirág
- 1 db narancs
A bort és a vizet a fűszerekkel együtt egy fazékba töltöm, ízlés szerint édesíem, majd 10-15 percig állni hagyom. Ezután felforralom és 5 percig főzöm. Közben felszeletelek egy narancsot – 1-2 karikát a borba is dobok – és egy üvegkancsóba teszem. Miután elzártam a gázt a bor alatt, még néhány percig áztatom a fűszereket, végül a narancsszeletekre szűröm. Isteni.
Ha vörösborral készítem, akkor általában Egri Medokot választok.
A bort a Borhálónál szerzem be, ugyanitt a fűszerek is megvásárolhatók, de jó szívvel ajánlom a Fűszerészt is.
Vélemény, hozzászólás?