Archívum

PostHeaderIcon Süssünk kiflit!

Kifli

Sajnos minden téli szünet egyszer véget ér. Én vasárnap délután jöttem rá, hogy másnap bizony suli van. Tízórait kell csomagolni és bizony nincs itthon egy darab péksütemény sem. Bevallom, nemrég nyílt Mendén egy remek pékség, ami vasárnap is  este 9-ig nyitva van, de nem volt kedvem elindulni, autóba ülni, gyalogolni pedig végképp nem a hidegben. Így hát maradt a házi pékség alternatívája. Amit nem is bánok, hiszen legalább tudom, hogy egészséges, adalékanyagoktól mentes tízórait fogyasztanak a gyermekeim. Nem is beszélve, az egész házat betöltő finom illatokról! Nem tartott sokáig rábeszélni magam egy kis kiflisütésre. Íme a recept:

Mi kell hozzá?

  • 50 dkg liszt (40 dkg fehér tönkölyliszt, 10 dkg fehér búzaliszt)
  • 2,5 dl víz
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 kiskanál cukor
  • 1 kiskanál só
  • 6 dkg puha vaj (véletlenül sem margarin!)

A vízben az élesztőt a cukorral felfuttatjuk. A liszteket a sóval kézi habverővel alaposan elkeverjük, majd dagasztótálba tesszük, hozzáadjuk az élesztőt és a vajat. Ha dagasztógéppel dolgozunk, először 2 percig alacsony fokozaton, majd 1 percig magas fokozaton dagasszuk a tésztát. 10 perc pihenő után a dagasztást megismételjük. Ha kézzel dagasztunk, tépkedő mozdulatokat alkalmazzunk, ezt addig folytassuk, amíg a tészta könnyen elválik az edény falától és a kezünktől.

A dagasztás végeztével szobahőmérsékleten, letakarva pihentessük a tésztánkat 15 percig, majd készítsük el a kifliket a következő képpen:

A tésztát finoman átgyúrjuk, majd kb.  0,5 cm vastagságú korongot nyújtunk belőle. Ezt lisztbe mártott pizza vágóval 8 cikkelyre vágjuk. Egyenként minden szeletkét kívülről befelé haladva feltekerjük, kifli alakúra hajlítjuk és tepsire tesszük. 15 percig a tepsiben pihentetjük, közben a sütőt 200 C fokra melegítjük. Közvetlenül sütés előtt a kifliket vízzel megkenjük. 20 perc alatt megsütjük.

Ebből a mennyiségből 8 darab dundi kifli készíthető.

Jó étvágyat!

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.

2024. április
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930