Sárgabarackos gombóc – itt az ideje :)
Na ez a nyár slágere nálunk! 🙂 Sokféleképpen próbáltam már készíteni, de szerintem csak friss barackból az igazi. Ha van kedvetek, próbáljátok ki idén az én tönkölylisztes receptemet – az igazságnak tartozom annyival, hogy az eredeti recept a nagymamámtól származik, ő a gombóckészítés mestere, de mivel én tönkölylisztet használok egy kicsit módosítottam rajta. A lészeg persze ugyanaz: egészséges, tápláló, finom barackos gombóc kerüljön az asztalra 🙂
A hozzávalók mennyiségét csak hozzávetőlegesen tudom megadni, meg hát a nagymamám szavaival élve “szemmel, ész nélkül kell csinálni” 🙂
- kb. 1 kg főtt krumpli
- diónyi sertészsír
- csipetnyi só
- kb. 3 evőkanálnyi teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- kb. 30 dkg fehér tönkölyliszt
- 1 egész tojás
- pirított zsemlemorzsa
- kb. fél kg apróbb méretű sárgabarack
A főtt krumplit teljesen kihűtjük és áttörjük. Megsózzuk, belekeverjük a zsírt és a tojást, majd annyi lisztet adunk hozzá, hogy jól gyúrható tésztánk legyen. Fontos, hogy hideg krumplival dolgozzunk, mert ha kicsit is langyos, akkor ragacsos, nyúlós lesz a tésztánk. Pihentetni nem kell, rögtön bele is foghatunk a gombócgyártásba. Én nem szoktam kinyújtani a tésztát, hanem csípek belőle egy darabot, a tenyeremet kilapítom, erre kerül a kimagvalt sárgabarack, gombócot formázok belőle és mehet a lassan fővő vízbe. Egyszerre csak 3-4 darabot főzzünk, ha feljönnek a víz tetejére, onnantól számítva még néhány perc. Szűrőkanállal pirított morzsába szedjük, jól megforgatjuk és már tálalhatjuk is. Azért használok apróbb barackokat, mert egy gombócba egy egész barackot teszek, csak a magok helyére kerül egy csipetnyi nyírfacukor vagy cukor. Inkább az előbbi 🙂
A gyermekeim végtelenített üzemmódban tudják fogyasztani 🙂
Jó étvágyat kívánok!