Archívum

PostHeaderIcon “A legnagyobb isten áldása a kukoricagombóc…”

Nem hinném, hogy lenne kis hazánkban olyan ember, akinek nem ismerős ez a mondat 🙂

Az Indul a bakterház abszolut kultfilm. Egy alapmű. A szereposztás fantasztikus, a színészi játék zseniális. Olvasztó Imrét több száz gyerek közül választották ki a főszerepre. Szerintem telitalálat! Érdekes módon nem lett színész belőle, elmondása szerint sosem akart színész lenni. Ebben a filmben sem színészkedik, egyszerűen önmagát adja. Régebben egy televíziós interjúban elárulta, hogy az egyik kedvenc jelenete a gombócdobálós rész volt. Történt is egy kisebb malőr: egy jól célzott dobással Bendegúz (Olvasztó Imre) keményen szemen találta a baktert (Koltai Róbertet), s mivel a színészek fagyasztott gombócokkal dolgoztak, a találat úgyszólván kiütötte Koltait. A rendező emiatt nem állította le a forgatást, így ha figyelmesek vagyunk, észre is vehetjük, ahogyan a féktelen gombóc-csata során Koltai Róbert a szemét fogva távozik a helységből.  🙂

felhő2

Olvasztó Imre nemrég végleg távozott közülünk…nagy veszteség…sosem feledjük  🙁

 

Íme egy összeállítás a film legjobb, legemlékezetesebb jeleneteiből:

 

Lássuk az én kukoricagombócom:

pizap.com13753600024064

Hozzávalók:

  • 50 dkg főtt, áttört krumpli, szigorúan kihűtve
  • diónyi sertészsír
  • 1 db tojás
  • 3 nagy evőkanál kukoricaliszt
  • 3 nagy evőkanál fehér tönkölyliszt
  • Pirított zsemlemorzsa
  • sütésálló lekvár a töltéshez

Nagyon fontos, hogy hideg főtt krumplival dolgozzunk, különben ragacsos massza lesz az egész.

Tehát az áttört krumplit jól elkeverjük a zsírral és az egész tojással, majd apránként adjuk hozzá a liszteket, míg gyúrható nem lesz. Kis darabot kicsípünk a tésztából, tenyerünkön elnyomkodjuk és egy evőkanálnyi kemény lekvárt csomagolunk bele. A keményre főzött házi szilvalekvár az igazi, de a sütésálló bolti is megteszi. Gombócokat formázunk, közben egy fazékban feltesszük a főzővizet. Forrásban lévő vízbe dobáljuk a gombócokat, egyszerre csak 3-4 darabot.Miután feljöttek a víz tetejére, még 2-3 percig főzzük, majd pirított zsemlemorzsára szedjük. Jól megforgatjuk, cukorral meghintve tálaljuk.

Jó étvágyat kívánok!

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.

2024. november
h K s c p s v
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930