Hófehér szelet
Igazi ünnepi sütemény! És az íze mennyei! Garantált a siker! 🙂
Hozzávalók a tésztához:
- 30 dkg liszt
- 1 dkg szalalkáli
- 1 evőkanálnyi tej
- 1 db tojás
- 2-3 evőkanálnyi tejföl
- 10 dkg porcukor (vagy porított nyírfacukor)
- 10 dkg hideg vaj vagy margarin
a krémhez:
- 7,5 dl tej
- 2 csomag vanília puding
- 4 csapott evőkanálnyi liszt
- 25 dkg cukor
- 20 dkg vaj vagy margarin
A tésztához a liszthez keverjük a porcukrot, alaposan elmorzsoljuk benne a vajat, majd a kevéske tejben feloldott szalalkálival, a tojással és kevés tejföllel könnyen nyújtható tésztát gyúrunk. A tejföl mennyisége nagyban függ a liszt minőségétől és a tejföl vizességétől, ezért én először mindig csak 1 evőkanálnyit teszek hozzá és csak akkor növelem a mennyiséget, ha a tészta nagyon nem akar összeállni. Érdemes gyors mozdulatokkal dolgoznunk, különben a kezünk melegétől annyira felolvadhat a vaj, hogy az egész egy ragacsos massza lesz. Én már jártam így 🙂 nem javíthatatlan a helyzet – ha ez történik, akkor a tésztát legalább 25-30 percre a hűtőbe kell tenni, majd egy kis liszt hozzáadásával újra összegyúrni. Ha összeállt a tészta – és nem ragad – akkor három egyenlő részre osztjuk, kinyújtjuk és a három lapot egyenként megsütjük. Ha sütés közben furcsa, erős illatok jönnek a sütőből (egyeseket dauervíz szagára emlékeztet) nem kell megijedni, ez a szalalkáli miatt van, a kész sütemény nem lesz ilyen illatú. 🙂
A frissen kisült lapok még lágyak lehetnek, óvatosan kell vele bánni!
A krémhez a tej felét lábasba töltjük, másik felét pedig egy shékerben jól összerázzuk a liszttel és a pudingporokkal, majd a többi tejhez öntjük. Hozzáadjuk a cukrot is és állandó keverés mellett kemény péppé főzzük, majd – miután már levettük a tűzről – a vajat is hozzá keverjük. A kihűlt krémmel a lapokat megtöltjük (lap-krém-lap-krém-lap). Tetejét porcukorral meghintjük.
Ne szeleteljük azonnal! Néhány óráig érdemes pihentetni.
Jó sütögetést kívánok!
Vélemény, hozzászólás?