Archívum

PostHeaderIcon Ó! Azok a diós kosárkák!

Vidéki lakodalmak hangulatát idéző diós kosárkákkal indítjuk a húsvéti sütemények sorát. 

IMAG4593

Nagyon jó recept, nagyon kiadós sütemény, érdemes kipróbálni. 🙂

Hozzávalók a tésztához:

  • 40 dkg liszt (fele rétesliszt, fele fehér tönkölyliszt vagy simaliszt)
  • 10 dkg porcukor (vagy porított nyírfacukor)
  • 25 dkg vaj vagy margarin
  • 1 egész tojás
  • csipetnyi só
  • 1 mokkáskanálnyi sütőpor

a töltelékhez:

  • 3 db tojás fehérje
  • 35 dkg porcukor (vagy porított nyírfacukor)
  • 1 teáskanálnyi ecet
  • 35 dkg darált dió
  • sárgabarack lekvár

A tésztához a lisztet, sütőport, porcukrot, sót szárazon összekeverjük, majd belemorzsoljuk a kis kockákra vágott hideg vajat, végül a tojással alaposan összedolgozzuk. Amíg elkészítjük a tölteléket is, hűtőbe tesszük.

A töltelékhez a tojásokból kemény habot verünk, hozzáadjuk az ecetet, majd gőz fölött folytatjuk a habverést. Hozzáadjuk a cukrot, majd a darált diót is beleforgatjuk.

A fém kosárka formákat ecset segítségével vékonyan olajjal kikenjük, majd a hűtőből kivett tésztából kis diónyi mennyiséget csípve gombócot formázunk, tenyerünkön kilapítjuk és ügyesen a formába simítjuk.Minden tésztára rakunk 1 kiskanálnyi sárgabarack lekvárt és rá 1 evőkanálnyi diós tölteléket. Nem kell megpúpozni, mert a sütőben a töltelék kicsit úgy is megdagad.

200 C fokon szép aranybarnára sütjük, a formákból még forrón kiszedjük, érdemes kesztyűben dolgoznunk 🙂

A tetejét meghinthetjük porcukorral, vagy behúzhatjuk olvasztott csokival is, de natúran is maradhat. Ebből a mennyiségből 40 db kosárka süthető.

Jó étvágyat kívánok!

tavasz

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.

2024. november
h K s c p s v
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930