Ó! Azok a diós kosárkák!
Vidéki lakodalmak hangulatát idéző diós kosárkákkal indítjuk a húsvéti sütemények sorát.
Nagyon jó recept, nagyon kiadós sütemény, érdemes kipróbálni. 🙂
Hozzávalók a tésztához:
- 40 dkg liszt (fele rétesliszt, fele fehér tönkölyliszt vagy simaliszt)
- 10 dkg porcukor (vagy porított nyírfacukor)
- 25 dkg vaj vagy margarin
- 1 egész tojás
- csipetnyi só
- 1 mokkáskanálnyi sütőpor
a töltelékhez:
- 3 db tojás fehérje
- 35 dkg porcukor (vagy porított nyírfacukor)
- 1 teáskanálnyi ecet
- 35 dkg darált dió
- sárgabarack lekvár
A tésztához a lisztet, sütőport, porcukrot, sót szárazon összekeverjük, majd belemorzsoljuk a kis kockákra vágott hideg vajat, végül a tojással alaposan összedolgozzuk. Amíg elkészítjük a tölteléket is, hűtőbe tesszük.
A töltelékhez a tojásokból kemény habot verünk, hozzáadjuk az ecetet, majd gőz fölött folytatjuk a habverést. Hozzáadjuk a cukrot, majd a darált diót is beleforgatjuk.
A fém kosárka formákat ecset segítségével vékonyan olajjal kikenjük, majd a hűtőből kivett tésztából kis diónyi mennyiséget csípve gombócot formázunk, tenyerünkön kilapítjuk és ügyesen a formába simítjuk.Minden tésztára rakunk 1 kiskanálnyi sárgabarack lekvárt és rá 1 evőkanálnyi diós tölteléket. Nem kell megpúpozni, mert a sütőben a töltelék kicsit úgy is megdagad.
200 C fokon szép aranybarnára sütjük, a formákból még forrón kiszedjük, érdemes kesztyűben dolgoznunk 🙂
A tetejét meghinthetjük porcukorral, vagy behúzhatjuk olvasztott csokival is, de natúran is maradhat. Ebből a mennyiségből 40 db kosárka süthető.
Jó étvágyat kívánok!