Rizotto a ‘la Hungary
Ennek az ételnek a készítését a nagymamámtól tanultam. Gyerekként rizi-bizinek neveztük és nagy örömmel, vasárnapi ábrázattal fogyasztottuk. Mindig ilyenkor nyár elején készítette a mami, mikor a kertben már érett a zöldborsó. Most igaz, még csak virágzik a borsó, de nem bírtam ki és vettem a piacon egy keveset.
Lássuk, hogyan készül!
Amire szükségünk lesz:
- 2 nagy fej hagyma
- 50 dkg parasztkolbász
- 60 dkg zöldborsó
- fél liter rizs
- 1 liter víz
- kevés fűszerpaprika
- só
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 kis paprika
A felkockázott hagymát kevés zsíron vagy olajon megpároljuk, hozzá adjuk a felkarikázott kolbászt, az apróra vágott paprikát és a rizst. Meghintjük fűszerpaprikával és felöntjük a vízzel (ami a rizs térfogatának a duplája, de ha valaki szaftosabban szereti, adhat még hozzá), kicsit megsózzuk vigyázva, mert a kolbász is sós, ráreszeljük a fokhagymát és lefedve lassan készre főzzük. Időnként keverjük meg, nehogy leégjen! Frissen elkészítve tálaljuk. Jól csúszik rá a fehérbor…vagy egy jó fröccs.
Jó étvágyat kívánok!
A rizibizit ma is rizibizinek nevezzük, mert rizottó nem ugyanaz!!!! :)Egyébként maga a kaja finom. Nálunk ma hasonló volt, maradék rizibizihez virsli pörköltet csináltam.
Persze, hogy nem ugyanaz, mint ahogyan a langalló sem pizza, mégis sok helyen magyar pizzának nevezik 🙂 A rizibizi nálunk a sima fehér rizs zöldborsóval együtt párolva, ezt az ételt csak gyerekkorunkban emlegettük rizibiziként. De hamarosan megtalálható lesz az oldalon az igazi rizotto is. Addig is jó olvasgatást, kellemes időtöltést kívánok! 🙂