Mákvirág kalács a Mákvirágoknak
Nagyon mutatós, könnyen elkészíthető kalács – természetesen tönkölyliszttel készül. Mivel a mák meglehetősen visszafogott népszerűségnek örvend nálunk, ezért a felét dióval töltöttem, így is nagyon finom lett 🙂
Mi kell hozzá?
- 50 dkg fehér tönkölyliszt
- 3 dkg élesztő
- 3 dl tej
- csipetnyi só
- 10 dkg porcukor
- 2 evőkanál olaj
- reszelt citromhéj
a töltelékhez:
- 5 dkg olvasztott vaj
- 8 evőkanál darált mák
- 8 evőkanál porcukor
- reszelt citromhéj
+ 1 egész tojás lekenni
A tejben kis cukorral az élesztőt felfuttatjuk, majd a többi hozzávalóval együtt a liszthez adjuk és alaposan összedolgozzuk. 30 perc kelesztés után a tésztát átgyúrjuk és lisztezett nyújtólapon ujjnyi vastag téglalapra nyújtjuk. Jól lekenjük az olvasztott vajjal és megszórjuk a mák-porcukor-citromhéj keverékkel. Feltekerjük és koszorút formázunk belőle, majd egy éles késsel körben bevagdossuk, majdnem teljesen átvágva a tésztát és a cikkelyeket szépen elfektetjük. Ismét pihentetés következik, 15 perc elteltével minden oldalról lekenjük a felvert tojással és 170 C fokon kb. 20 perc alatt szép aranybarnára sütjük.