Archívum

PostHeaderIcon Mákvirág kalács a Mákvirágoknak

pizap.com13660542525001

Nagyon mutatós, könnyen elkészíthető kalács – természetesen tönkölyliszttel készül. Mivel a mák meglehetősen visszafogott népszerűségnek örvend nálunk, ezért a felét dióval töltöttem, így is nagyon finom lett 🙂

Mi kell hozzá?

  • 50 dkg fehér tönkölyliszt
  • 3 dkg élesztő
  • 3 dl tej
  • csipetnyi só
  • 10 dkg porcukor
  • 2 evőkanál olaj
  • reszelt citromhéj

a töltelékhez:

  • 5 dkg olvasztott vaj
  • 8 evőkanál darált mák
  • 8 evőkanál porcukor
  • reszelt citromhéj

+ 1 egész tojás lekenni

A tejben kis cukorral az élesztőt felfuttatjuk, majd a többi hozzávalóval együtt a liszthez adjuk és alaposan összedolgozzuk. 30 perc kelesztés után a tésztát átgyúrjuk és lisztezett nyújtólapon ujjnyi vastag téglalapra nyújtjuk. Jól lekenjük az olvasztott vajjal és megszórjuk a mák-porcukor-citromhéj keverékkel. Feltekerjük és koszorút formázunk belőle, majd egy éles késsel körben bevagdossuk, majdnem teljesen átvágva a tésztát és a cikkelyeket szépen elfektetjük. Ismét pihentetés következik, 15 perc elteltével  minden oldalról lekenjük a felvert tojással és 170 C fokon kb. 20 perc alatt szép aranybarnára sütjük.

pizap.com13660543845781

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.

2024. november
h K s c p s v
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930