Archívum

PostHeaderIcon Zserbó szelet – az örök klasszikus

pizap.com13648093267341Az ünnepek elmaradhatatlan sütije 🙂  A tésztája teljes kiőrlésű tönkölyliszttel készül. Íme a receptje:

Amire szükségünk lesz

A tésztához:

  • 60 dkg liszt (10 dkg teljes kiőrlésű, 50 dkg fehér tönkölyliszt)
  • 30 dkg vaj vagy Liga margarin
  • 10 dkg cukor vagy nyírfacukor
  • 1 mokkáskanál só
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 dl tej
  • 2 tojás sárgája
  • 0,5 dl rum (Whisky)

Töltelékhez:

  • 40 dkg darált dió
  • 40 dkg cukor (porcukor vagy porított nyírfacukor)
  • 1 nagy üveg házi baracklekvár

Csokimázhoz:

  • 30 dkg porcukor
  • 4 evőkanál kakaópor
  • 3 evőkanál olaj
  • 3 evőkanál forró víz

 

A liszteket a cukorral és a sóval jól elkeverjük, elmorzsoljuk benne az élesztőt és a vajat. A tejbe beleütjük a tojássárgájákat, hozzákeverjük a rumot ( itt jegyezném meg, hogy én már évek óta nem rummal, hanem édes, amerikai whiskyvel készítem. Próbáljátok ki! ) majd a lisztes keverékhez adjuk. Alaposan összedolgozzuk. Pihentetni nem szükséges, a tésztát 4 felé osztjuk és vékony lapokat nyújtunk belőle. Egy nagy tepsit kikenünk vajjal, megszórunk liszttel vagy zsemlemorzsával és belesimítjuk az első lapot. Vastagon megkenjük lekvárral és ráterítjük  a cukros dió 1/3 -át. Jön a következő lap, dióból a következő1/3.. és így tovább 🙂 Felülre tészta kerüljön. Tetejét villával megszurkáljuk és mehet a sütőbe. 180 C fokon kb. 20 perc alatt elkészül.

Ha kihűlt, én ügyesen ki szoktam csúsztatnia tepsiből, de el is vághatjuk 4 felé, úgy könnyebb kiszedni és tálcákra tenni. A csokimáz hozzávalóit jól elkeverjük és a sütemény tetejére simítjuk. Legjobb, ha csak másnap szeleteljük, addig is tegyük hideg helyre.

A diétázók cukor helyett nyírfacukorral is készíthetik – ugyanannyi kell belőle mint a cukorból 🙂 – de a csokimázat én mindig sima porcukorból készítem.

Jó étvágyat kívánok!

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.

2024. november
h K s c p s v
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930