Zserbó szelet – az örök klasszikus
Az ünnepek elmaradhatatlan sütije 🙂 A tésztája teljes kiőrlésű tönkölyliszttel készül. Íme a receptje:
Amire szükségünk lesz
A tésztához:
- 60 dkg liszt (10 dkg teljes kiőrlésű, 50 dkg fehér tönkölyliszt)
- 30 dkg vaj vagy Liga margarin
- 10 dkg cukor vagy nyírfacukor
- 1 mokkáskanál só
- 2,5 dkg élesztő
- 1 dl tej
- 2 tojás sárgája
- 0,5 dl rum (Whisky)
Töltelékhez:
- 40 dkg darált dió
- 40 dkg cukor (porcukor vagy porított nyírfacukor)
- 1 nagy üveg házi baracklekvár
Csokimázhoz:
- 30 dkg porcukor
- 4 evőkanál kakaópor
- 3 evőkanál olaj
- 3 evőkanál forró víz
A liszteket a cukorral és a sóval jól elkeverjük, elmorzsoljuk benne az élesztőt és a vajat. A tejbe beleütjük a tojássárgájákat, hozzákeverjük a rumot ( itt jegyezném meg, hogy én már évek óta nem rummal, hanem édes, amerikai whiskyvel készítem. Próbáljátok ki! ) majd a lisztes keverékhez adjuk. Alaposan összedolgozzuk. Pihentetni nem szükséges, a tésztát 4 felé osztjuk és vékony lapokat nyújtunk belőle. Egy nagy tepsit kikenünk vajjal, megszórunk liszttel vagy zsemlemorzsával és belesimítjuk az első lapot. Vastagon megkenjük lekvárral és ráterítjük a cukros dió 1/3 -át. Jön a következő lap, dióból a következő1/3.. és így tovább 🙂 Felülre tészta kerüljön. Tetejét villával megszurkáljuk és mehet a sütőbe. 180 C fokon kb. 20 perc alatt elkészül.
Ha kihűlt, én ügyesen ki szoktam csúsztatnia tepsiből, de el is vághatjuk 4 felé, úgy könnyebb kiszedni és tálcákra tenni. A csokimáz hozzávalóit jól elkeverjük és a sütemény tetejére simítjuk. Legjobb, ha csak másnap szeleteljük, addig is tegyük hideg helyre.
A diétázók cukor helyett nyírfacukorral is készíthetik – ugyanannyi kell belőle mint a cukorból 🙂 – de a csokimázat én mindig sima porcukorból készítem.
Jó étvágyat kívánok!