Sütőtökös gyömbérkenyér – Szent Mihály napjára
A katolikus hagyomány szerint Szent Mihály egyike a hét arkangyalnak. Ő a mennyei hadak nagy vezére és győztes harcosa. Ünnepnapja szeptember 29. Jelképe a hatalmas kardja, mellyel legyőz minden gonoszt.
A többi főangyalhoz hasonlóan szárnyakkal ábrázolják egyházi ruhában, vagy harci öltözetben karddal, pajzzsal és kopjával, lábánál a legyőzött sárkánnyal, a gonosz megtestesítőjével. Többször ábrázolják mérleggel a kezében mint a jó és rossz eldöntésére hivatott személyt.
Mihály arkangyal nevéhez több legenda is kapcsolódik: A nagy pestisjárvány idején megjelent Nagy Gergely pápának az Angyalvár felett, és visszadugta véres kardját a hüvelyébe. Ezzel a járvány véget ért.
A magyar néphagyományban Szent Mihály ott van a haldoklók mellett, segít eltávozni a földi világból, átkíséri a lelkeket a túlvilágra. Innen ered a Szent Mihály lova elnevezés is.
Szeptember 29-ét az állattartók a gazdasági év fordulójaként tartották számon. A Szent György-napkor legelőre hajtott állatokat ilyenkor hajtották vissza. Ez a nap volt a pásztorok elszámoltatásának, szegődtetésének időpontja is. A legnagyobb juhászünnep. A “kisfarsang” kezdete, az őszi lakodalmak időszaka, amely egészen Katalin napjáig (november 25.) tart.
(Dr. Baksa Brigitta)
Erre a jeles napra egy igazi őszi csemegét, a sütőtökös gyömbérkenyeret hoztam el Nektek.
Hozzávalók:
- 10 dkg porcukor (nyírfacukor)
- 2 db tojás
- 10dkg vaj
- 3 evőkanál sárgabarack lekvár
- 1,5 dl tej
- 30 dkg liszt
- 1 cs sütőpor
- 1 cs vaniliás cukor
- 1 teáskanálnyi őrölt fahéj
- 1 mokkáskanálnyi frissen reszelt szerecsendió
- 1 evőkanálnyi őrölt gyömbér (vagy frissen reszelt gyömbér)
- 2 evőkanálnyi méz
- 30 dkg sült tök (megsütve!!! 🙂 )
Így készül:
Megsütünk egy szép sütőtököt.
A tojásokat a cukorral és a vaníliás cukorral jól kikeverjük, majd hozzáadjuk a lágyra olvasztott vajat, a lekvárt, a mézet és a tejet. Apránkét hozzáadjuk a fűszerekkel és sütőporral elkevert lisztet, végül beleforgatjuk a kis kockákra vágott sült tököt.
Egy kerek formát kibélelünk sütőpapírral, amit még olajjal vagy olvasztott vajjal is kikenünk, ebbe simítjuk a tésztát, és előmelegített, 170 C fokos sütőben aranybarnára sütjük. Próbáljunk ellenállni a sütőből áradó csábító illatoknak és tűpróbával ellenőrizzük, hogy a közepe is átsült-e!
Egy finom angol teával, vagy forralt borral mmmm…isteni!
Ha maradt még sült tök, próbáljátok ki a többi tökös receptemet is!
Még több tökös receptért katt ide: https://eletfuszerei.hu/?tag=sult-tok