Tökös-mézes puszedli
Még volt a pinyóban egy kis sütőtök, úgyhogy kipróbáltam ezt a receptet, amelyet még évekkel ezelőtt én is úgy kaptam. Nem csalódtam benne! Rögtön puha, könnyű és isteni finom mézes süteményeim lettek! Próbáljátok ki Ti is!
Mi kell hozzá?
- 3 db tojás sárgája + 1 db egész tojás
- 30 dkg cukor (én fele nádcukor, fele nyírfacukor arányokkal dolgoztam)
- 4 evőkanálnyi tejföl
- 5 dkg margarin
- 25 dkg méz
- 30 dkg megsütött, kihűtött sült tök
- 60 dkg liszt (nálam világos tönkölyliszt)
- 1 teáskanálnyi szódabikarbóna
- 2 evőkanálnyi mézeskalácsfűszer
- tetejére dió, mandula vagy szárazon átpirított tökmag
Így készül:
A tojásokat a cukorral, tejföllel, margarinnal és a mézzel alaposan kikeverjük, majd hozzáadjuk az áttört sült tököt is. A lisztet a mézeskalácsfűszerrel és a szódabikarbónával összekeverjük, majd a tojásos masszához adjuk. Az egészet alaposan átkeverjük, forgatjuk egy fakanállal. Ilyenkor még csak egy ragacsos cucc az egész, de ha letakarva a hűtőbe tesszük, másnapra teljesen átalakul az állaga, gyúrható, formázható lesz. Másnap lisztes deszkán átgyúrjuk, kinyújtjuk és formákat szaggatunk belőle, melyeket sütés előtt magokkal kedvünkre díszíthetünk. Bevallom, és a mézeskalácsot egy másik fajta tésztából készítem, így én ezt nem nyújtottam ki, hanem maradtam a puszedlinél. A tésztából két kanál segítségével kis halmocskákat raktam a sütőpapírral kibélelt tepsire, mindegyikre került egy darabka dió, és 200 C fokos sütőben megsütöttem. Ebből a mennyiségből háromszor tudtam telerakni a nagy gáztepsit.
Nagyon finom lett!
Vélemény, hozzászólás?