Vasárnap délutáni retro süti
Körülbelül a harmadik óra magasságában már futótűzként terjedt a suli folyosón a hír, hogy a menzán piskóta lesz csoki öntettel. Korgó gyomorral vártuk a hatodik óra végét és találgattuk, vajon lesz rajta tejszínhab is? 🙂 Mindig ugyanaz a jól megszokott íz, és mindig tudtuk előre, hogy a konyhás néni nem fogja sajnálni róla a csoki öntetet…
Folytatnám még a nosztalgiázást, de inkább megosztom Veletek a menzás piskóta receptjét. Próbáltam rekonstruálni az ízeket. A férjem szerint sikerült, a gyerkőcöknek is ízlett, de ők nem ismerik a menzás változatot. Könnyű nekem, szinte a menzán nőttem fel: az anyukám évtizedekig volt élelmezésvezető a helyi napköziben. 🙂
Az igazságnak tartozom annyival, hogy a menzán nem nyírfacukorral és tönkölyliszttel készítették, de ezt a kis csalafintaságot nézzétek el nekem! Meglátjátok, az ízek harmóniája tökéletes lesz! 🙂
Mi kell hozzá?
- 6 db tojás
- 2 evőkanál víz
- 8 evőkanál nyírfacukor
- 8 evőkanál liszt (2 evőkanál teljes őrlésű tönköly, 4 evőkanál fehér tönköly, 2 evőkanál sima fehér búzaliszt)
- csipetnyi só
- 1 csomag sütőpor
Így készül:
A sütőt alul/felül sütésre állítjuk, 220 C fokra előmelegítjük.
A tojásokat szétválasztjuk, a sárgájákat alaposan kikeverjük a nyírfacukorral és a vízzel.
A liszteket egy habverő segítségével összekeverjük a sóval és a sütőporral.
A tojásfehérjéket csipetnyi sóval kemény habbá verjük, és a lisztkeverékkel felváltva a tojássárgájához adagoljuk, lazán keverjük.
Egy magas szélű tepsit sütőpapírral kibélelünk és a tésztát egyenletesen beleöntjük.
Az előmelegített sütőben kb.15 perc alatt szép arany barnára sütjük.
A csoki öntet a következő képpen készül:
1 liter tejből 2 dl-t külön veszünk, a többit 1 nagy evőkanál nyírfacukorral és 1 csomag vaníliás cukorral feltesszük forrni.
A 2 dl tejbe jól elkeverünk 4 db tojássárgáját, 1 evőkanál fehér tönkölylisztet és 2 evőkanál kakaóport, majd a többi tejhez keverjük, lassan egyszer felforraljuk, kevergetve, hogy le ne égjen. Tűzről levéve 2 dkg vajat beleolvasztunk.
Ezzel az öntettel tálaljuk a piskótát. Ha még egy kis házi tejszínt 1 csomag vaníliás cukorral habbá verünk és a tetejére tesszük, az már maga lesz a menza kaják non plusz ultrája!
Jó nosztalgiázást kívánok!