PostHeaderIcon Tökös-mézes puszedli

IMAG3691

Még volt a pinyóban egy kis sütőtök, úgyhogy kipróbáltam ezt a receptet, amelyet még évekkel ezelőtt én is úgy kaptam. Nem csalódtam benne! Rögtön puha, könnyű és isteni finom mézes süteményeim lettek! Próbáljátok ki Ti is!

Mi kell hozzá?

  • 3 db tojás sárgája + 1 db egész tojás
  • 30 dkg cukor (én fele nádcukor, fele nyírfacukor arányokkal dolgoztam)
  • 4 evőkanálnyi tejföl
  • 5 dkg margarin
  • 25 dkg méz
  • 30 dkg megsütött, kihűtött sült tök
  • 60 dkg liszt (nálam világos tönkölyliszt)
  • 1 teáskanálnyi szódabikarbóna
  • 2 evőkanálnyi mézeskalácsfűszer
  • tetejére dió, mandula vagy szárazon átpirított tökmag

Így készül:

A tojásokat a cukorral, tejföllel, margarinnal és a mézzel alaposan kikeverjük, majd hozzáadjuk az áttört sült tököt is. A lisztet a mézeskalácsfűszerrel és a szódabikarbónával összekeverjük, majd a tojásos masszához adjuk. Az egészet alaposan átkeverjük, forgatjuk egy fakanállal. Ilyenkor még csak egy ragacsos cucc az egész, de ha letakarva a hűtőbe tesszük, másnapra teljesen átalakul az állaga, gyúrható, formázható lesz. Másnap lisztes deszkán átgyúrjuk, kinyújtjuk és formákat szaggatunk belőle, melyeket sütés előtt magokkal kedvünkre díszíthetünk. Bevallom, és a mézeskalácsot egy másik fajta tésztából készítem, így én ezt nem nyújtottam ki, hanem maradtam a puszedlinél. A tésztából két kanál segítségével kis halmocskákat raktam a sütőpapírral kibélelt tepsire, mindegyikre került egy darabka dió, és 200 C fokos sütőben megsütöttem. Ebből a mennyiségből háromszor tudtam telerakni a nagy gáztepsit.

Nagyon finom lett!

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.

2018. május
h k s c p s v
« nov    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031