Archívum: március 29th, 2013

PostHeaderIcon Tönköly-lángos a nagyböjt utolsó napjaira (vagy bármikor az évben :)

pizap.com13645925639211Az egészséges tönkölyliszt lángos készítésére is nagyon alkalmas. Tejföllel, sajttal, mellé egy kisfröccs – ez egy életérzés 🙂

Mi kell hozzá?

  • 50 dkg fehér tönkölyliszt
  • 2,5 dl tej
  • 1 mokkáskanál cukor
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 mokkáskanál só

A lisztet a sóval alaposan elkeverjük. Az élesztőt a langyos tejben a cukorral felfuttatjuk, ráöntjük a lisztre és alaposan összedolgozzuk. Lágy tésztát kell kapnunk, ennek érdekében lehet még némi langyos tejet hozzáadni. 30 perc kelesztés után átgyúrjuk, majd ujjnyi vastagra nyújtjuk, kiszaggatjuk és forró olajban kisütjük.  Ízlés szerint fokhagymával, tejföllel, reszelt sajttal tálaljuk.

Jó étvágyat kívánok!

PostHeaderIcon Egy kis aprósüti a locsolkodóknak

pizap.com13645640844681

Kis nyuszi, pillangó – finom linzertésztából, természetesen tönköly lisztből – mert mi vigyázunk a locsolkodók egészségére is 🙂

Mi kell hozzá?

  • 50 dkg fehér tönkölyliszt
  • 20 dkg porcukor
  • 10 dkg sertészsír
  • 10 dkg vaj
  • 3 egész tojás + 1 a tetejére lekenni
  • 1 citrom reszelt héja és leve
  • csipetnyi só
  • darált dió

Az elkészítése rendkívül egyszerű: minden hozzávalót egy nagy tálba teszünk és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Ha túl lágy a tészta, akkor tegyük fél órára a hűtőbe. Azonban az is előfordulhat, hogy nem áll össze, ebben az esetben segítsünk neki 1 evőkanál tejföllel 🙂

A tésztánkat lisztes deszkán 0,5 cm vékonyra kinyújtjuk , kiszaggatjuk a tetszőleges formákat, mindegyiket tojással lekenjük, majd darált dióba mártjuk. Sütőpapírral bélelt tepsiben 170 C fokon aranyszínűre sütjük.

Nagyon finom és kiadós! Hajrá lányok! 🙂

PostHeaderIcon Húsvéti kalács a sonka mellé

pizap.com13645639659532

Ez egy nagyon könnyen elkészíthető kalács, a húsvéti sonka mellé kifejezetten ajánlom, hiszen csak épp annyira édes, hogy a sonka ízét kiemelje.  🙂

Amire szükségünk lesz:

  • 75 dkg liszt ( 45 dkg fehér tönkölyliszt, 30 dkg búza rétesliszt)
  • 5 dkg cukor
  • 7,5 dkg vaj
  • 4,5 dkg élesztő
  • 1 mokkáskanálnyi só
  • 3 tojás + 1 a tetejére
  • 3 dl tej
  • tetejére szezámmag, dió vagy pisztácia

Így készül:

Az élesztőt a cukorral 1 dl langyos tejben felfuttatjuk. A liszteket a sóval összekeverjük, majd hozzáadjuk az élesztős tejet, beleütjük a tojásokat és a maradék tejjel, illetve az olvasztott vajjal locsolgatva bedagasztjuk.

30 perc kelesztés után visszagyúrjuk és tetszőleges módon formázzuk: készíthetünk belőle 3-4 rudat, amelyeket összefonunk, de csak simán össze is sodorhatjuk a szálakat. Ismét 30 perc kelesztés következik, majd közvetlenül sütés előtt a kalácsunkat kenjük le felvert tojással és szórjuk meg szezámmaggal, darált dióval esetleg vágott pisztáciával.

180 C fokos sütőben lassan készre sütjük.

Az elkészítése nem bonyolult és a végeredmény garantált. 🙂 Próbáljátok ki!

2013. március
h k s c p s v
« feb   ápr »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031