Archívum

PostHeaderIcon Húsvéti kalács a sonka mellé

pizap.com13645639659532

Ez egy nagyon könnyen elkészíthető kalács, a húsvéti sonka mellé kifejezetten ajánlom, hiszen csak épp annyira édes, hogy a sonka ízét kiemelje.  🙂

Amire szükségünk lesz:

  • 75 dkg liszt ( 45 dkg fehér tönkölyliszt, 30 dkg búza rétesliszt)
  • 5 dkg cukor
  • 7,5 dkg vaj
  • 4,5 dkg élesztő
  • 1 mokkáskanálnyi só
  • 3 tojás + 1 a tetejére
  • 3 dl tej
  • tetejére szezámmag, dió vagy pisztácia

Így készül:

Az élesztőt a cukorral 1 dl langyos tejben felfuttatjuk. A liszteket a sóval összekeverjük, majd hozzáadjuk az élesztős tejet, beleütjük a tojásokat és a maradék tejjel, illetve az olvasztott vajjal locsolgatva bedagasztjuk.

30 perc kelesztés után visszagyúrjuk és tetszőleges módon formázzuk: készíthetünk belőle 3-4 rudat, amelyeket összefonunk, de csak simán össze is sodorhatjuk a szálakat. Ismét 30 perc kelesztés következik, majd közvetlenül sütés előtt a kalácsunkat kenjük le felvert tojással és szórjuk meg szezámmaggal, darált dióval esetleg vágott pisztáciával.

180 C fokos sütőben lassan készre sütjük.

Az elkészítése nem bonyolult és a végeredmény garantált. 🙂 Próbáljátok ki!

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.

2024. április
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930