Archívum

PostHeaderIcon Békebeli kuglóf

IMAG4211

Ez a kedvenc kuglófom, amelynek receptje a dédnagymamám régi szakácskönyvéből származik. Már nagyon sokszor elkészítettem, igazán remek választás a vasárnap délutáni kávé mellé.

Hozzávalók:

  • 8 dkg vaj
  • 8 dkg cukor
  • 4 db tojás sárgája
  • 250 ml tej
  • 2 dkg élesztő
  • 40 dkg liszt (20 dkg fehér tönkölyliszt, 20 dkg BL80 kenyérliszt)
  • 1 citrom reszelt héja
  • csipetnyi só

Először a cukrot  keverjük el a puha vajjal, majd egyenként hozzáadjuk a tojássárgájákat. A lisztet egy kézi habverő segítségével fellazítjuk, megsózzuk, majd a vajas tojáshoz adjuk a citromhéjjal együtt, végül a tejben feloldott élesztővel az egészet simára dolgozzuk, fakanállal alaposan kikeverjük. Kivajazott, liszttel meghintett kuglóf formába simítjuk és letakarva meleg helyen 20-25 percig pihentetjük, majd előmelegített sütőben 170 C fokon kb. 30 perc alatt aranysárgára sütjük. Mielőtt kiborítanánk a formából, érdemes egy tűpróbát tenni, nehogy  a közepe nyers maradjon.

A megmaradt tojásfehérjét egy befőttes üvegben a hűtőbe szoktam tenni, jó indok, hogy másnap madártej készüljön 😉

Jó étvágyat kívánok!

IMAG4218

 

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.

2024. november
h K s c p s v
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930