Békebeli kuglóf
Ez a kedvenc kuglófom, amelynek receptje a dédnagymamám régi szakácskönyvéből származik. Már nagyon sokszor elkészítettem, igazán remek választás a vasárnap délutáni kávé mellé.
Hozzávalók:
- 8 dkg vaj
- 8 dkg cukor
- 4 db tojás sárgája
- 250 ml tej
- 2 dkg élesztő
- 40 dkg liszt (20 dkg fehér tönkölyliszt, 20 dkg BL80 kenyérliszt)
- 1 citrom reszelt héja
- csipetnyi só
Először a cukrot keverjük el a puha vajjal, majd egyenként hozzáadjuk a tojássárgájákat. A lisztet egy kézi habverő segítségével fellazítjuk, megsózzuk, majd a vajas tojáshoz adjuk a citromhéjjal együtt, végül a tejben feloldott élesztővel az egészet simára dolgozzuk, fakanállal alaposan kikeverjük. Kivajazott, liszttel meghintett kuglóf formába simítjuk és letakarva meleg helyen 20-25 percig pihentetjük, majd előmelegített sütőben 170 C fokon kb. 30 perc alatt aranysárgára sütjük. Mielőtt kiborítanánk a formából, érdemes egy tűpróbát tenni, nehogy a közepe nyers maradjon.
A megmaradt tojásfehérjét egy befőttes üvegben a hűtőbe szoktam tenni, jó indok, hogy másnap madártej készüljön 😉
Jó étvágyat kívánok!