Fűszeres sült oldalas párolt lilakáposztával, sütőtökpürével
Ebben a szép színes októberben, ezzel a szép színes ebéddel leptem meg magunkat.
Mi kell hozzá?
- szép húsos oldalas
- 1 db érett sonkatök
- 1 kis fej lila káposzta
- só
- bors
- fokhagyma
- babérlevél
- friss, vagy szárított, morzsolt rozmaring
- 1-2 dl fehérbor
- kevés olaj
Az oldalast tetszőleges méretű szeletekre vágjuk és fűszerezzük sóval, borssal, reszelt fokhagymával, rozmaringgal. Tepsiben szépen elrendezzük, mellé rakunk 1 babérlevelet és aláöntjük a bort. Sütőben, lefedve puhára pároljuk, majd a fedőt levéve ropogósra sütjük.
Ezalatt a tököt hosszában ketté vágjuk, kimagvaljuk, majd több helyen beirdaljuk. A vágásokba vékony fokhagymaszeleteket nyomkodunk és megszórjuk rozmaringgal. A hús mellett a sütőben megsütjük, majd kissé kihűtjük és villával összetörjük. Ha túl száraznak találnánk, megbolondíthatjuk 1-2 evőkanálnyi pecsenyelével.
A párolt káposztához a káposztát vékony csíkokra vágjuk és kevés olajon, kicsit megsózva megpároljuk.
A sült oldalast ezzel a két körettel tálaljuk.
Jó étvágyat kívánok ehhez a finom őszi fogáshoz!