Kakaós csiga
Ezt a kakaós csigát a nagymamám receptje alapján szoktam készíteni. Hihetetlenül finom, és még melegen el szokott fogyni.
Mi kell hozzá?
- 50 dkg liszt (25 dkg fehér tönkölyliszt, 25 dkg királyliszt vagy kenyérliszt)
- 2 tojássárgája + a fehérjék megkenni
- 3 dl tej
- 2 dkg élesztő
- diónyi sertészsír
- 5 dkg cukor
- csipetnyi só
- a töltelékhez: olvasztott vaj, cukor, kakaópor
A liszteket egy tálban elkeverjük. 1 dl tejben 3 evőkanálnyi liszttel, 1 mokkáskanálnyi cukorral és az élesztővel kovászt keverünk, majd a lisztben egy mélyedést készítünk és ebbe beleöntjük.Letakarva kissé megkelesztjük. A maradék tejben elkeverjük a tojássárgájákat, a cukrot és a sót és ezt is a kovászhoz öntjük, majd a zsírt is hozzáadva az egészet alaposan összedolgozzuk, ezután letakarva, meleg helyen a kétszeresére kelesztjük. Miután megkelt a tésztánk, kissé újra átgyúrjuk, majd ujjnyi vékonyra kinyújtjuk. Olvasztott vajjal alaposan megkenjük, majd megszórjuk kakaóporral és cukorral (én ehhez nyírfacukrot használtam) , feltekerjük, és 1,5 cm széles szeleteket vágunk belőle. A szeleteket sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük, majd 10 perc pihentetés után tetejüket tojásfehérjével megkenjük és 220 C fokos sütőben aranybarnára sütjük.
Jó étvágyat kívánok!
Vélemény, hozzászólás?