Szezámkrém – Tahini
A hindu mitológia szerint a szezámmag az örök élet szimbóluma. Ez nem véletlen, hiszen ez a picinyke mag számos kedvező tulajdonsággal bír. Súlyarányosan hétszer annyi kalciumot tartalmaz mint a tehéntej, emellett jelentős mennyiségben található benne magnézium, kálium, foszfor, vas, A, E, B1, B2, D vitaminok. Bővelkedik lecitinben és telítetlen zsírsavakban, melyek mind-mind áldásos hatást gyakorolnak szervezetünkre. Olaja a kimagasló beltartalmi értékeinek köszönhetően gátolja a melanoma sejtek növekedését.
Barátkozzatok meg vele, hiszen nagyon egészséges!
Most egy különleges szendvicskrémet mutatok Nektek. Egy szelet tönkölykenyérből készült pirítósra kenve nagyon finom.
A tahini hozzávalói:
- 20 dkg szezámmag
- kb.fél dl víz
- 1 gerezd fokhagyma
- só
- 1 evőkanál olíva-, vagy tökmagolaj
Az elkészítése nagyon egyszerű: a szezámmagot száraz serpenyőben enyhén megpirítjuk, majd kávédarálón megdaráljuk. Annyi vizet adunk hozzá, hogy krémes állagú legyen, belereszeljük a fokhagymát és jól elkeverjük a tökmagolajjal. Ízlés szerint sózhatjuk.
Jó étvágyat kívánok!