Magvas tönkölykenyér
Ez a zsemlekenyér lényegében a tönkölykenyerem receptje alapján készül azzal a különbséggel, hogy a tésztájába még némi tönkölykorpa is kerül. Próbáljátok ki, nagyon finom!
Amire szükségünk lesz:
- 50 dkg liszt (10 dkg teljes kiőrlésű, 40 dkg fehér tönkölyliszt)
- 3 dkg élesztő
- 2 evőkanál szezámmag
- 2 evőkanál tönkölykorpa
- 1,5 dl tej
- 1 dl víz
- 60 ml olaj
- 1 kiskanál cukor
- 1 kiskanál só
- 1 tojás a tetejére + különféle magvak (szezámmag, napraforgómag, lenmag, tökmag stb.)
Így készítjük:
A liszteket a szezámmaggal, a tönkölykorpával és a sóval jól elkeverjük.
A tej és a víz keverékében a cukorral az élesztőt felfuttatjuk, majd a lisztkeverékhez öntjük. Az olajat fokozatosan adagoljuk hozzá és az egészet alaposan bedagasztjuk. Langyos helyen 30 percig kelesztjük, majd kissé visszagyúrjuk. A sütőformát papírral kibéleljük és a tésztából tépett gombócokat egymás mellé helyezve tesszük a formába. Ismét 30 perc kelesztés következik, ezalatt a gombóckáink szépen “összenőnek” 🙂 Sütés előtt az egészet megkenjük tojással és megszórjuk magvakkal. Alul/felül sütés mellett 200 C fokon 20 perc alatt sül meg.
Csak teljesen kihűlt állapotában szeletelhető, melegen csak törni lehet.
Jó étvágyat kívánok!