Archívum

PostHeaderIcon Magvas tönkölykenyér

pizap.com13625824054681

Ez a zsemlekenyér lényegében a tönkölykenyerem receptje alapján készül azzal a különbséggel, hogy a tésztájába még némi tönkölykorpa is kerül. Próbáljátok ki, nagyon finom!

Amire szükségünk lesz:

  • 50 dkg liszt (10 dkg teljes kiőrlésű, 40 dkg fehér tönkölyliszt)
  • 3 dkg élesztő
  • 2 evőkanál szezámmag
  • 2 evőkanál tönkölykorpa
  • 1,5 dl tej
  • 1 dl víz
  • 60 ml olaj
  • 1 kiskanál cukor
  • 1 kiskanál só
  • 1 tojás a tetejére + különféle magvak (szezámmag, napraforgómag, lenmag, tökmag stb.)

Így készítjük:

A liszteket a szezámmaggal, a tönkölykorpával és a sóval jól elkeverjük.

A tej és a víz keverékében a cukorral az élesztőt felfuttatjuk, majd a lisztkeverékhez öntjük. Az olajat fokozatosan adagoljuk hozzá és az egészet alaposan bedagasztjuk. Langyos helyen 30 percig kelesztjük, majd kissé visszagyúrjuk. A sütőformát papírral kibéleljük és a tésztából tépett gombócokat egymás mellé helyezve tesszük a formába. Ismét 30 perc kelesztés következik, ezalatt a gombóckáink szépen “összenőnek”  🙂  Sütés előtt az egészet megkenjük tojással és megszórjuk  magvakkal. Alul/felül sütés mellett 200 C fokon 20 perc alatt sül meg.

Csak teljesen kihűlt állapotában szeletelhető, melegen csak törni lehet.

Jó étvágyat kívánok!

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.

2024. november
h K s c p s v
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930