Mézes szelet
Ez a második számú versenyző az ünnepi sütijeim között. Eszméletlen finom, könnyű és nagyon hamar elfogy. Nincs karácsony nélküle.
Mi kell hozzá?
- 50 dkg liszt
- 20 dkg porcukor
- 2 evőkanálnyi kakaópor
- 1 kiskanálnyi szódabikarbóna
- 2 db tojás
- 2 evőkanálnyi méz
- 5 dkg vaj
Krémhez:
- 2 csomag vaníliapuding por
- 20 dkg vaj
- 20 dkg porcukor
- 1 liter tej
Így készül:
A lisztet a kakaóport és a szódabikarbónát jól elkeverjük. A mézet a vajjal és a porcukorral összemelegítjük, míg mindhárom anyag szétolvad, ezután a kakaós liszthez adjuk és a 2 egész tojás segítségével jól összegyúrjuk. Ha morzsalékos a tészta, nehezen áll össze, pár kanál vízzel segíthetünk a dolgon. A tésztát 25-30 percig szobahőmérsékleten pihentetjük, majd átgyúrjuk és 4 egyenlő részre osztjuk, 4 vékony (5mm) lapban kinyújtuk és sütőlemezen, nem túl forró sütőben kisütjük. Én a nagy gáztepsi hátulján szoktam a alapokat sütni, sütőpapíron.
A frissen sült lapok kemények, törékenyek, a krém fogja megpuhítani másnapra.
Elkészítjük a krémet: A tej 2/3 részét feltesszük forrni, közben a maradék tejben egy shéker segítségével csomómentesen elkeverjük a pudingporokat, majd a cukor kíséretében a többi tejhez öntjük. Állandó keverés mellett sűrűre főzzük, majd kihűtjük, közben beleolvasztjuk a vajat is.
A lapokat a kihűlt krémmel töltjük meg, tetejére olvasztott csoki, vagy porcukor kerülhet. Csak másnap szeleteljük!
Jó étvágyat kívánok!