Archívum

PostHeaderIcon Lembas kenyér

 

Nagyon szeretem Tolkien műveit, a Magyarországon megjelent könyveit mind olvastam. A Gyűrűk Ura trilógiából készült filmek is előkelő helyen szerepelnek a népszerűségi listámon. Remek fantasy történet a jó és a rossz harcáról, egy kis extra mondanivalóval, kiváló szereposztással. Nagyon ajánlom mindenkinek!

 

Lembas kenyér, az eldák úti kenyere – mint a mi meséinkben a hamuban sült pogácsa.  🙂

Ezt a kenyeret kapták útravalóul a tündéktől a gyűrűszövetség tagjai. Négyszög alakú, ostyaszerű kenyér, mely kívül világosbarna ropogós, belül krémesen puha és Gimli, a törp szerint még a beornfiak mézeskalácsánál is finomabb. Olyan laktató, hogy egy szelet egy felnőtt embernek egy napi energiát biztosít. És egy másik nagyon fontos jellemző, hogy rendkívül sokáig eltartható, kiváltképp az eredeti csomagolásában: mallorn levélbe bugyolálva. 🙂

Kering néhány recept a neten a lembas kenyér elkészítésére, de valahogy egyikkel sem voltam megelégedve, így hát – néhány fontos tényező figyelembevételével –  megalkottam a saját lembas kenyeremet.

pizap.com13680362685311

Tehát mivel a tündék vegetáriánusok, ezért tojás és tej nélkül készítettem. Mi másból mint tönkölylisztből – így fog egész napra elegendő tápanyagot biztosítani. Ehhez jön a méz mint energiaforrás, és a megfelelő állag valamint a hosszú eltarthatóság érdekében a főtt burgonya. Úgy gondolom, hogy sikerült eltalálnom az arányokat is, mert a végeredménnyel rendkívül elégedett voltam.

És valóban: tápláló, belül puha, hosszan eltartható és az alapanyagoknak köszönhetően nagyon egészséges. És nem utolsó sorban – még finom is!

Készítsétek el Ti is!

Amire szükségünk lesz:

  • 5 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 45 dkg fehér tönkölyliszt
  • 2 dl víz
  • 1 dkg élesztő
  • 1 db héjában főtt krumpli
  • 1 nagy evőkanál méz
  • 2 evőkanál olaj
  • csipetnyi só

A liszteket összekeverjük a sóval, majd hozzáadjuk a vízben feloldott élesztőt, az olajat és a mézet. Belereszeljük a főtt burgonyát és az egészet alaposan összedolgozzuk. Ha keménynek, száraznak találjuk a tésztát, adhatunk még hozzá 1-2 evőkanálnyi vizet. Előfordulhat, hogy a méztől kissé ragacsosnak tűnik, ez nem probléma. 30 perc pihentetés után átgyúrjuk, majd 1 cm vastagságúra kinyújtjuk. 7×7 cm-es kockákra vágjuk és a kockákat átlósan késsel kissé bevágjuk. Sütőpapírral bélelt tepsiben  170 C fokon, kb.20 perc alatt készre sütjük.

A tündék szerint ajánlatos mallornfa levelébe csomagolni, ennek hiányában egy fémdoboz is megteszi.

Jó étvágyat kívánok!

lembas1

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.

2024. március
h K s c p s v
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031