Császárszalonnával pöttyözött zöldségkrémleves
Veronika lányom nagyon rossz evő. Például a levesekből mindig kiválogatja a zöldséget és csak a levest eszi meg. Mindig valamilyen praktikát kell bevetnem az ügy érdekében, amelyek hol kisebb, hol nagyobb sikerrel működnek. A zöldségkrémleves jó ötletnek bizonyult – lánykám kétszer is szedett belőle és így észrevétlenül elfogyott a sárgarépa is.
Íme a receptje:
Mi kell hozzá?
- 3 db sárgarépa
- 2 db fehérrépa
- 1 közepes burgonya
- 1 közepes fej hagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- egy kis darabka édes káposzta
- egy kis darabka gyömbér gyökér
- 1 csokor petrezselyem
- só
- bors
- 2 evőkanál hidegen sajtolt napraforgó olaj
- 2 dl főzőtejszín
- 10 dkg császárszalonna
- 2 szelet kenyér
Így készül:
A zöldségeket megtisztítjuk, feldaraboljuk és az olajon egy kevés vízzel puhára pároljuk. Közben sózzuk, borsozzuk. Miután minden zöldség megpuhult, kihalásszuk belőle a gyömbért – erre már nem lesz szükség – és botmixerrel az egészet lepépesítjük, majd felöntjük kb. 1 liter forró vízzel és újra forraljuk. Végül hozzáöntjük a tejszínt és azzal is kiforraljuk.
Közben a császárszalonnát apróra vágjuk és minimális olajon megpirítjuk, a kenyérszeleteket pedig csíkokra vágjuk és a sütőben pár perc alatt szép pirosra sütjük. Ezeket csak tálaláskor tesszük a levesbe.
Jó étvágyat hozzá!