PostHeaderIcon Suliszünet – meggyszüret :))

pizap.com13726907704061

A kertünkben a tavalyi év során tömeges monília-fertőzés pusztított. Ennek esett áldozatául többek között 4 meggyfám is 🙁  Egy kicsi fa túlélte a fertőzést, és meghálálva a gondos ápolást, idén jókora gyümölcshozammal örvendeztetett meg minket. Összesen 15 kg meggyet adott, méghozzá a jobbik fajtából 🙂

Neki is estünk a gyerekekkel, kosarat, létrát ragadtunk és irány a kert. Mire apu hazaért, már rotyogott a lekvár.

Én a lekvárfőzést – bevallom – nagy mértékben leegyszerűsítettem. A tisztított, magozott meggyet lemértem, és egy nagy fazékban feltettem főni. Amikor a levének nagy részét elfőtte, botmixerrel összezúztam és tovább főztem, míg be nem sűrűsödött. Ekkor hozzáadtam kilónként 50 dkg cukrot és még 30 percig főztem. Miután elzártam a gázt, a teljes lekvármennyiségben elkevertem 0,5 dl tequilát. Üvegekbe töltöttem és minden üveg tetejére csipetnyi – vagy még annál is kevesebb – szalicilt tettem.  Ennyi. Évek óta így teszem el a meggylekvárt és még nem volt rá panasz. A tequila egyrészt tartósítja, másrészt nagyon kellemes ízt ad a meggynek.  Kenyérre kenve, palacsintába vagy süteménybe töltve isteni!

Hajrá! Tessék kipróbálni! 🙂

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.

2018. július
h k s c p s v
« nov    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031