Archívum

PostHeaderIcon Mézes-krémes :) Nagymami-verzió

Nagyon-nagyon-nagyon finom, elronthatatlan sütemény. Az az igazi “lekenyerezős” fajta, ha valaki vizsgázik valamiből a családban és sütit kell vinni a vizsgáztatóknak, csak ezt készítem 🙂

A tésztája kiváló, nem törik, nem ragad, nagyon jó vele dolgozni. Mindig sikere van 🙂 Régi mendei nénikék kipróbált receptje.

20161218_104742

Hozzávalók a tésztához:

  • 60 dkg liszt
  • 15 dkg porcukor
  • 1 teáskanálnyi szódabikarbóna
  • 10 dkg sertészsír
  • 2 egész tojás
  • 4 evőkanálnyi méz
  • 6 evőkanálnyi tej

Hozzávalók a krémhez:

  • 6 dl tej
  • 3 tojás sárgája
  • 4 púpozott evőkanálnyi liszt
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 25 dkg cukor
  • 25 dkg vaj vagy margarin

Így készül:

A lisztet, a porcukorral és a szódabikarbónával jól elkeverjük, majd belemorzsoljuk a zsírt. Közepébe ütjük a tojásokat, belekanalazzuk a mézet és a tejet, és gyors mozdulatokkal könnyű tésztát gyúrunk. Ha nagyon száraz és nem akar összeállni, tehetünk még hozzá 1-2 evőkanálnyi tejet. A tésztát négy egyenlő részre osztjuk, lapokat nyújtunk és sütőpapíron a tepsi hátulján egyenként megsütjük a 4 lapot.

A krémhez kimérjük a 6 dl tejet és a felét egy tejforralóba öntjük a cukrokkal együtt, lassú tűzön összemelegítjük. Közben a maradék tejet egy shékerben csomómentesre keverjük-rázzuk a liszttel és a 3 tojás sárgájával, majd ezt is a cukros tejhez adjuk és  állandó keverés mellett az egészből sűrű pudingot főzünk. Végül belekeverjük a vajat is, majd miután kihűlt a krém, megtöltjük vele a lapokat. Frissen még törékenyek a lapok, de egy éjszaka alatt a krém szépen megpuhítja, ezért csak másnap szeleteljük ezt a süteményt.

suti

Jó étvágyat kívánok!

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.

2024. március
h K s c p s v
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031