Archívum

PostHeaderIcon Kakaós kalács

pizap.com13819148056561

Finom, foszlós kalács, amit ráadásul hihetetlenül egyszerű elkészíteni.

Mi kell hozzá?

  • 75 dkg liszt (én fele sima liszttel, fele fehér tönkölyliszttel készítem)
  • 4 dkg élesztő
  • mokkáskanálnyi só
  •  10 dkg cukor
  • 8 dkg vaj
  • 3 dl tej
  • 3 db egész tojás + 1 db a kenéshez
  • 2 evőkanálnyi kakaópor

A liszteket egy tálba tesszük és egy habverővel elkeverjük benne a sót és a cukrot. Közben a tejet meglangyosítjuk és kis cukorral felfuttatjuk benne az élesztőt. Az élesztős tejet a lisztben kialakított mélyedésbe öntjük, majd hozzáadjuk a tojásokat és az olvasztott vajjal (ennek hiányában Liga margarint is használhatunk) alaposan összedolgozzuk. Ezután a tésztát ketté vesszük és az egyik feléhez hozzáadjuk a kakaóport. Mindkét tésztát külön- külön bedagasztjuk és letakarva kétszeresére kelesztjük. Egy lisztes nyujtólapon a fehér tésztát kissé kilapítjuk, négyszögletesre formázzuk, majd ugyanezt tesszük a kakaós tésztával is, szépen rásimítjuk a fehér tésztára, majd szorosan feltekerjük. Egy hosszú tésztarudat kapunk. Mivel ebből a mennyiségből két kalács süthető, így középen ketté vágjuk és egy-egy sütőpapírral kibélelt formába helyezzük. Letakarva legalább 20 percig pihentetjük, majd tojással megkenjük és 200 C fokos sütőben készre sütjük.

Jó étvágyat kívánok!

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.

2024. november
h K s c p s v
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930