Kakaós kalács
Finom, foszlós kalács, amit ráadásul hihetetlenül egyszerű elkészíteni.
Mi kell hozzá?
- 75 dkg liszt (én fele sima liszttel, fele fehér tönkölyliszttel készítem)
- 4 dkg élesztő
- mokkáskanálnyi só
- 10 dkg cukor
- 8 dkg vaj
- 3 dl tej
- 3 db egész tojás + 1 db a kenéshez
- 2 evőkanálnyi kakaópor
A liszteket egy tálba tesszük és egy habverővel elkeverjük benne a sót és a cukrot. Közben a tejet meglangyosítjuk és kis cukorral felfuttatjuk benne az élesztőt. Az élesztős tejet a lisztben kialakított mélyedésbe öntjük, majd hozzáadjuk a tojásokat és az olvasztott vajjal (ennek hiányában Liga margarint is használhatunk) alaposan összedolgozzuk. Ezután a tésztát ketté vesszük és az egyik feléhez hozzáadjuk a kakaóport. Mindkét tésztát külön- külön bedagasztjuk és letakarva kétszeresére kelesztjük. Egy lisztes nyujtólapon a fehér tésztát kissé kilapítjuk, négyszögletesre formázzuk, majd ugyanezt tesszük a kakaós tésztával is, szépen rásimítjuk a fehér tésztára, majd szorosan feltekerjük. Egy hosszú tésztarudat kapunk. Mivel ebből a mennyiségből két kalács süthető, így középen ketté vágjuk és egy-egy sütőpapírral kibélelt formába helyezzük. Letakarva legalább 20 percig pihentetjük, majd tojással megkenjük és 200 C fokos sütőben készre sütjük.
Jó étvágyat kívánok!