Fűszeres lepénykenyér
Nagyon finom lepénykenyér! Sosem vágjuk, mindig törjük! Magában is csuda finom, de ha találtok a hűtőben egy kis vajat, érdemes kipróbálni azzal is: törünk egy darabkát a kenyérkéből és mindig csak arra a kis részre kenünk vékonyan vajat, amelyet a következő falatnak szántunk…mmmm….
Mi kell hozzá?
- 10 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 40 dkg fehér tönkölyliszt
- 2 dl tej
- 2 evőkanálnyi natúr joghurt
- 1,5 dkg élesztő
- kiskanálnyi cukor
- kiskanálnyi só
- 2 teáskanálnyi provanszi fűszerkeverék (Kotányi)
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanálnyi szezámmag
- 0,5 dl olívaolaj
- tetejére 1 tojás, tetszőlegesen magvak, sajt
A liszteket összekeverjük a cukorral, sóval, fűszerkeverékkel,szezámmaggal. A tejben az élesztőt felfuttatjuk, majd a joghurttal és az olajjal együtt a liszthez adjuk. Belereszeljük a fokhagymát és az egészet alaposan bedagasszuk. Ha kezdetben kissé ragacsos a tészta, érdemes pihentetni néhány percig, ez idő alatt a lisztszemcsék magukba szívják a nedvességet és könnyebb lesz a dolgunk. Dagasztás után a tésztát letakarva a duplájára kelesztjük, majd kissé átgyúrva két cipót formálunk belőle. Ezeket kb. 20 cm átmérőjű koronggá lapítjuk és még 15 percig a tepsiben pihentetjük. Ha kissé megkelt, három újjal több helyen megnyomkodjuk, felvert tojással megkenjük és bőven megszórjuk különféle magvakkal, sajtot is reszelhetünk rá. 180 C fokos sütőben kb. 15-20 perc alatt készre sütjük.
Jó étvágyat kívánok! 🙂
Vélemény, hozzászólás?