Egészben sült afrikai harcsa
Nagyon finom így elkészítve a hal, és lévén afrikai harcsa – a szálkáktól sem kell tartanunk.
Hozzávalók:
- 1 egész afrikai harcsa
- 1 dl olíva olaj
- só
- bors
- fokhagyma
- kevés rozmaring
- 2 egész lime
- kb 1,5 dl fehérbor
Így készül:
A haltörzset átmossuk, majd befűszerezzük sóval, borssal, reszelt fokhagymával, rozmaringgal. Ketté vágjuk a lime-ot és az egyik felének a kifacsart levével meglocsoljuk a halat, majd a lime héjának a külső, zöld részét is ráreszeljük. A lime másik feléből karikákat vágunk és ezt a halra, illetve a hal mellé a tepsibe fektetjük, majd aláöntjük a fehérbort. Alufóliával lefedjük és pár órára, akár egy éjszakára is a hűtőbe tesszük.
Pihentetés után 220 C fokos sütőben kb. 20 perc alatt puhára pároljuk, majd az alufóliát levéve, további 10 perc alatt kissé megpirítjuk. Közben a levével locsolgatjuk.
Ezt a halat sosem szoktam beirdalni, hiszen mindössze egy darab, csontos szálkája van, melyet tálalásnál egyben ki tudunk venni belőle úgy hogy a hús sem esik szét. Az íze pedig mennyei.
Friss citrom vagy lime karikákkal tálaljuk. Jó étvágyat kívánok!