Archívum

PostHeaderIcon Karanténkenyér 2.0

Az 1.0 verzió egy kis félkilós cipócska volt, róla majd később.

A mai kenyér receptje a következő:

  • 1 kg liszt (én most BL55-ös fehér lisztet használtam)
  • 5 dl langyos víz
  • egy kocka élesztőnek az 1/3 része, kb 2 dkg
  • 1 kiskanálnyi cukor
  • 1 evőkanálnyi só
  • 1 dl étolaj

A lisztet a sóval egy nagy tálban alaposan átkeverem egy kézi habverővel, ezáltal sokkal levegősebb lesz a lisztünk, könnyebben tudunk vele dolgozni. A liszt közepében egy kis gödröcskét alakítunk ki, ide öntünk 2 dl langyos vizet, amiben elkeverjük a cukrot és az élesztőt úgy, hogy egy kis lisztet is keverünk hozzá, kb mintha nokedlitészta lenne. Letakarjuk és megvárjuk, míg az élesztő dolgozni kezd, ekkor hozzáöntjük az olajat és a maradék 3 dl langyos vízzel szépen bedagasztjuk a kenyértésztát. Elképzelhető, hogy kell még bele 1-2 evőkanálnyi víz, vagy egy pici liszt, ezeket óvatosan adagoljuk. Én szakaszosan szoktam dagasztani, mert hamar elfáradok, 2-3 alkalommal is meg-megállok pihenni 5-8 percre, ekkor a tészta is pihen. Akkor vagyunk készen a dagasztással, hogyha a tészta ruganyos, nem ragad, nem csomós, szép fényes. Ekkor letakarva meleg helyre tesszük, kb 40 percig pihentetjük, majd újra átdolgozzuk, áttesszük egy papírral bélelt sütőformába (én a kacsasütő alsó részében sütöm az 1 kg-os kenyeret) és letakarva további 30-40 percig pihentetjük.

Közben a sütőt előmelegítjük. Az én sütőm elektromos, ebben a gőz funkciót bekapcsolva, 180 C fokon 50 percig sütöm úgy, hogy kb 2 dl vizet töltök a sütő aljában erre szolgáló mélyedésbe. Mindenképp ajánlatos egy kis kerámia edénykében vizet tenni a sütő aljába, mert ettől lesz gyönyörű szerkezetű, ropogós héjú a kenyerünk.

Jó étvágyat kívánok!

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.

2024. október
h K s c p s v
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031