Karanténkenyér 2.0
Az 1.0 verzió egy kis félkilós cipócska volt, róla majd később.
A mai kenyér receptje a következő:
- 1 kg liszt (én most BL55-ös fehér lisztet használtam)
- 5 dl langyos víz
- egy kocka élesztőnek az 1/3 része, kb 2 dkg
- 1 kiskanálnyi cukor
- 1 evőkanálnyi só
- 1 dl étolaj
A lisztet a sóval egy nagy tálban alaposan átkeverem egy kézi habverővel, ezáltal sokkal levegősebb lesz a lisztünk, könnyebben tudunk vele dolgozni. A liszt közepében egy kis gödröcskét alakítunk ki, ide öntünk 2 dl langyos vizet, amiben elkeverjük a cukrot és az élesztőt úgy, hogy egy kis lisztet is keverünk hozzá, kb mintha nokedlitészta lenne. Letakarjuk és megvárjuk, míg az élesztő dolgozni kezd, ekkor hozzáöntjük az olajat és a maradék 3 dl langyos vízzel szépen bedagasztjuk a kenyértésztát. Elképzelhető, hogy kell még bele 1-2 evőkanálnyi víz, vagy egy pici liszt, ezeket óvatosan adagoljuk. Én szakaszosan szoktam dagasztani, mert hamar elfáradok, 2-3 alkalommal is meg-megállok pihenni 5-8 percre, ekkor a tészta is pihen. Akkor vagyunk készen a dagasztással, hogyha a tészta ruganyos, nem ragad, nem csomós, szép fényes. Ekkor letakarva meleg helyre tesszük, kb 40 percig pihentetjük, majd újra átdolgozzuk, áttesszük egy papírral bélelt sütőformába (én a kacsasütő alsó részében sütöm az 1 kg-os kenyeret) és letakarva további 30-40 percig pihentetjük.
Közben a sütőt előmelegítjük. Az én sütőm elektromos, ebben a gőz funkciót bekapcsolva, 180 C fokon 50 percig sütöm úgy, hogy kb 2 dl vizet töltök a sütő aljában erre szolgáló mélyedésbe. Mindenképp ajánlatos egy kis kerámia edénykében vizet tenni a sütő aljába, mert ettől lesz gyönyörű szerkezetű, ropogós héjú a kenyerünk.
Jó étvágyat kívánok!