Archívum

PostHeaderIcon Halászlé

A karácsonyi menü elmaradhatatlan fogása

Hozzávalók:

  • kb. 1,5 kg hal, vegyesen ponty, busa, apró halak + 5 szelet szép patkó
  • 5 nagy fej hagyma
  • bors
  • fűszerpaprika
  • 1 db friss zöldpaprika
  • ízlés szerint 2-3 db halászlékocka

Így készül:

A patkó szeletek kivételével az összes halat megtisztítjuk és egy nagyobb fazékba rétegezzük a karikákra vágott hagymával. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk fűszerpaprikával és annyi hideg vízzel öntjük fel, amennyi épp ellepi. Lassú tűzön főzzük addig, míg a halhús teljesen szétesik, ez kb 1 – másfél óra. Ezután jön a passzírozás, amihez én a klasszikus, tekerős eszközt használom. Előtte szétterítem egy tálcán a halhúst és szépen kiszedegetem belőle a nagyobb szálkákat, csontokat, majd az egészet áttekerem a legapróbb lyukú passzírozón, majd mehet vissza a fazékba. Ebben az állapotában szoktam eltenni ha előre készítem, ekkor szoktam porciózva fagyasztani is, ha véletlenül sok halhoz jutok, amit fel kell használnom.

Tálalás előtt a félkész halászlét újra felforralom az egész zöldpaprikával együtt, ha szükséges dobok bele 2-3 halászlékockát és belefőzöm a korábban félretett patkó szeleteket is. De itt már óvatosan, ezeknek nem kell sok idő, max. néhány perc. Gyufatésztával tálalom. Jó étvágyat kívánok!

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.

2024. november
h K s c p s v
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930