PostHeaderIcon Királykenyér Vízkeresztre

Január 6-án a háromkirályok gyermek Jézusnál tett látogatását ünnepli a katolikus egyház, ekkor kerül sor a vízszentelés szertartására is: a pap megáldja a keresztvizet és a szentelt vizet.

Az epifánia néven is ismert vízkereszt Jézus Krisztus megjelenésének ünnepe. A magyar vízkereszt elnevezés az ilyenkor hagyományosan végzett vízszentelésből eredeztethető.

Általában ezen a napon bontjuk le a karácsonyfát, és ettől a naptól kezdődik a farsang időszaka.

337715_111722693_big-300x231

A három királyok ajándékokat vittek a kis Jézus jászlához.

Erre a napra én egy királykenyérrel készültem: sokmagvas, koronás, díszes és nagyon finom.

kirkeny

Mi kell hozzá?

  • 50 dkg liszt (én KBL120-as királylisztet használtam)
  • 2,5 dl tej
  • 2 dkg élesztő
  • 1 kiskanálnyi cukor
  • 1 kiskanálnyi só
  • 0,5 dl olaj
  • a tetejére különféle magvak (szezámmag, lenmag, őrölt paprika, apróra vágott dió, mák stb.) + tojásfehérje lekenni

Így készül:

A tejben az élesztőt felfuttatjuk, majd az olajjal együtt sóval elkevert liszthez adjuk és alaposan összedolgozzuk. Tíz perc pihentetés után még egyszer átdagasztjuk, majd fél óráig meleg helyen, letakarva pihentetjük. Pihentetés után újra átgyúrjuk, majd cipócskákat tépünk belőle, melyeket egy sütőpapírral kibélelt formába rakunk. Letakarjuk és újra pihentetjük, míg a cipócskák szépen megkelnek és “összenőnek”. Sütés előtt tojásfehérjével megkenjük, és a különböző cipókat különböző magvakkal szórjuk meg. Végül a középső cipócskát egy éles ollóval bevagdossuk, így lesz a kenyerünknek koronája. Nem túl meleg sütőben készre sütjük (170 C fok, 30 perc).

kirkeny2

Ha napfényes Vízkereszt
Megcsordítja az ereszt,
Akkor évben jól ereszt
A kalász és a gerezd.
Öregektől tudom ezt,
Higyjük el, probatum est.
Kelt: hoc anno, Buda-Peszt.

(Arany János 1882)

337645_694237415_big

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.

2018. június
h k s c p s v
« nov    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930